Fostul premier a sustinut ca o coalitie de guvernare a PSD cu PD-L ar duce la asezarea social-democratilor sub umbrela presedintelui, care l-ar distruge sau l-ar folosi pentru scopurile sale personale.

"Preferintele mele in mod evident (de guvernare ale PSD, n.r.) sunt legate de faptul ca, participand intr-un fel la crearea unei identitati a partidului, in diferitele ipostaze pe care le-a avut pana acum, timp de 18 ani, sunt preocupat ca acest partid sa nu intre sub umbrela cuiva care ar putea sa-l distruga si care ar putea sa-l transforme intr-o forta aservita unor scopuri marunte, personale"
, a aratat Nastase. Intrebat daca acel cineva este presedintele Basescu, Nastase a replicat: "Banuiesc ca, in general, da".

"Sigur, pana la urma, intrarea intr-o formula de guvernare cu PD-L, in care in mod evident PD-L ar avea si presedintele tarii, si primul-ministru, ar avea si serviciile de informatii si procurorii de la DNA, in mod evident in acel moment PSD sigur ca ar avea o soarta dificila in a-si mentine identitatea si ar risca sa se topeasca pana la urma in formula aceasta a partidului-stat, care ar prelua si oamenii, si substanta, si energia acestui partid", a spus Nastase, care, in vremea in care a fost prim-ministru a fost criticat prin intermediul aceleiasi sintagme de catre opozitie.

La vremea respectiva, Theodor Stolojan si Traian Basescu (lideri pe atunci ai PNL si PD) il acuzau pe Nastase ca se afla la conducerea PSD (Partidul-Stat), argumentul fiind acela ca social-democratii se aflau singuri, si nu in coalitie, la conducerea tarii, atat la nivel central, cat si la nivelul administratiei locale. In perioada guvernarii sale, PSD a obtinut prin alegeri locale 34% din mandate locale si a terminat guvernarea cu peste 70% din alesii locali ca membri ai acestei formatiuni.

Adrian Nastase a inaintat inca din 2007 ipoteza unei aliante pe termen lung PSD-PNL cu scopul de a izola PD-L si pe Traian Basescu.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a primit joi mandat sa inceapa discutiile cu partidele politice intrate in Parlament, care sa conduca la o "stabilitate parlamentara importanta" pentru viitorul Guvern.

Joi, inainte de discutiile din Biroul Permanent extins, lideri precum Ilie Sarbu, Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc sau Miron Mitrea pledau pentru negocieri cu PD-L. Intre timp, declaratiile pro-PD-L s-au estompat. Astfel, miercuri seara, presedintele de onoare, Ion Iliescu, a declarat ca, din punctul sau de vedere, solutiile pe care le are partidul in acest moment sunt un guvern cu PNL sau ramanerea in opozitie.