"Asta este, e efectul unei legi la care nu ne-am aplecat foarte serios, pe care am lucrat-o la presiunea opiniei publice si care a adus tot felul de aberatii in Parlament", a comentat presedintele Comisiei juridice a Senatului, Norica Nicolai, legat de faptul ca, desi a obtinut cel mai mare scor in colegiul in care a candidat, nu a obtinut un mandat de senator in viitoarea legislatura, relateaza NewsIn.

Si presedintele Senatului, Ilie Sarbu, a criticat legea uninominalului, pe baza careia au fost desemnati parlamentarii viitoarei legislaturi. "Eu am spus-o cu doi ani inainte, eram putini atunci, eu, domnul Iliescu care spuneam ca nu e o lege care va rezolva problema mult asteptata, care va restructura clasa politica", a spus Sarbu. Liderul senatorilor a spus ca legea trebuie schimbata pentru ca este imperfecta si tehnic, aceasta ducand la situatii in care candidati care nu s-au clasat pe primul loc in colegiile lor au castigat totusi un mandat de parlamentar.

"Trebuie neaparat schimbata cu o lege pe uninominal, daca dorim. Apar situatii paradoxale, adica eu candidez intr-un colegiu, oamenii ma crediteaza pe mine cu un numar mare de voturi si vine altul cu 1000 de voturi si castiga, in acelasi colegiu. Deci eu merg in campanie, eu vorbesc cu oamenii, eu le fac si promisiuni, eu ma angajez, si vine unul care nu are nimic in comun cu zona. Ce fel de uninominal e acesta?", a spus Sarbu. "Acum e tarziu, noi am votat-o, trebuie sa ne-o asumam", a conchis presedintele Senatului.

Vicepresedintele PD-L, Teodor Stolojan a calificat marti sistemul de vot ca fiind "cel mai prost posibil", declarandu-se revoltat de modalitatea in care sunt repartizatele mandatele, cu referire la sectorul 1 din capitala, unde PD-L va avea un singur mandat de parlamentar. "Avantajul nu-l pierdem, dar pur si simplu e foarte greu sa explici cetatenilor, care au votat in sectorul 1 si care au dat in toate colegiile castigatori candidatii PD-L, si din toate colegiile obtinem un singur parlamentar. Ca asa-i sistemul de redistribuire", a declarat Theodor Stolojan.

La fel de revoltat a fost si presedintele organizatiei democrat-liberalilor din sectorul 1, Razvan Murgeanu. "Legea vrea sa spuna ca este vorba redistribuire. Ce redistribuire cand cel de pe locul trei intra in Parlament si cel de pe primul nu? Mai bine era sistemul de vot in doua tururi de scrutin. Eu asa am pierdut cu Chiliman... dar Vox populi vox Dei. Daca aceasta este politica si redistribuire, atunci emigrez in Congo", a spus viceprimarul Capitalei, care a apreciat procedura de redistribuire drept "o porcarie".