Potrivit unui comunicat al acestei circumscriptii, voturile au fost anulate in virtutea prevederilor art. 45 alin.11 din legea nr.35/2008, constatandu-se ca au fost folosite buletine de vot avand alt model decat cel legal aprobat. Potrivit articolului de lege invocat, "aceste buletine nu intra in calculul voturilor valabil exprimate".

A fost incheiat un nou proces verbal la nivelul Biroului electoral al sectiei de votare 117, precizeaza comunicatul.

Biroul electoral al circumscriptiei 43 pentru romanii din strainatate constatase ca la Seul, in Coreea de Sud, procesul verbal pentru stabilirea rezultatului votarii pentru algerea Senatului cuprinde "rezultatul voturilor exprimate pentru competitorii electorali care candideaza pentru Senat in Colegiul electoral 2 si nu rezultatul pentru competitorii care candideaza pentru Colegiul electoral numarul 1".

Practic, La Seul au fost trimise gresit buletinele de vot pentru Senat, acestea cuprinzand candidatii din Colegiul uninominal numarul 2, in loc de candidatii din Colegiul uninominal 1. Coreea de Sud este inclusa in delimitarea aferenta Colegiului numarul 2 pentru Camera Deputatilor si in Colegiul 1 pentru Senat.

Biroul electoral al circumscriptiei 43 inaintase aceasta sesizare spre analiza si solutionare Biroului Electoral Central, care, la randul sau, ceruse biroului electoral al circumscriptiei 43 pentru romanii din strainatate informatii suplimentare referitoare la incidentul de la Seul.

Romanii din strainatate trebuie sa desemneze patru reprezentanti pentru Camera Deputatilor (unul pentru fiecare colegiu uninominal) si doi senatori (unul pentru Europa si Asia si altul pentru America, Australia si Africa).

La Seul au fost trimise listele de candidati gresite. In loc sa primeasca liste cu candidatii Szabo Karoly-Ferenc pentru UDMR, Marian Mocanu (PSD+PC) , Petre Roman pentru PNL, Ilie Ilascu din partea PRM si Viorel-Riceard Badea pentru PD-L, pe listele primite se regaseau Bela Karolyi (UDMR), Duca Viorel (PSD+PC), Luca Raymond (PNL), Eugen Chivu (PD-L), Toma Petru-Radu (PRM), care candideaza pentru colegiul 2.

Prin urmare, cei 14 romani care au votat la Seul s-au pronuntat pentru candidatii din America, Australia si Africa in loc sa-i voteze pe cei desemnati pentru Asia si Europa. Ca urmare a deciziei publicate luni de biroul electoral al circumscriptiei nr. 43, voturile lor au fost anulate.