Biroul Electoral al Circumscriptiei 43 pentru romanii din strainatate a constatat ca la Seul, in Corea de Sud, procesul verbal pentru stabilirea rezultatului votarii pentru alegerea Senatului cuprinde "rezultatul voturilor exprimate pentru competitorii electorali care candideaza pentru Senat in Colegiul electoral 2 si nu rezultatul pentru competitorii care candideaza pentru Colegiul electoral numarul 1". Coreea de Sud este inclusa in delimitarea aferenta Colegiului numarul 2 pentru Camera Deputatilor si in Colegiul 1 pentru Senat.

La sectia 117 din Seul au votat 14 persoane.

Romanii din strainatate trebuie sa desemneze patru reprezentanti pentru Camera Deputatilor (unul pentru fiecare colegiu uninominal) si doi senatori (unul pentru Europa si Asia si altul pentru America, Australia si Africa).

Practic, la Seul au fost trimise listele de candidati gresite. In loc sa primeasca liste cu candidatii Szabo Karoly-Ferenc pentru UDMR, Marian Mocanu (PSD+PC) , Petre Roman pentru PNL, Ilie Ilascu din partea PRM si Viorel-Riceard Badea pentru PD-L, pe listele primite se regaseau Bela Karolyi (UDMR), Duca Viorel (PSD+PC), Luca Raymond (PNL), Eugen Chivu (PD-L), Toma Petru-Radu (PRM), care candideaza pentru colegiul 2. Prin urmare, cei 14 romani care au votat la Seul s-au pronuntat pentru candidatii din America, Australia si Africa in loc sa-i voteze pe cei desemnati pentru Asia si Europa.

Biroul Electoral Central al Circumscriptiei 43 a inaintat aceasta sesizare spre analiza si solutionare Biroului Electoral Central.

Pana la ora transmiterii acestei stiri se mai inregistrase o singura neregula la votul in strainatate, la Bruxelles, unde reprezentanta PD-L a semnalat ca baza de date cu contactele angajatilor romani din structurile NATO fusese folosita in scoprui electorale. In rest, votul in strainatate decurge in conditii normale. Pe baza informatiilor primite de la misiunile Romaniei, pana la ora 14.00, ora Romaniei, la sectiile de vot deschise in strainatate votasera peste 9000 de cetateni romani.

Biroul Electoral Central a cerut Biroului Electoral al Circumscriptiei 43 pentru romanii din strainatate informatii suplimentare referitoare la incidentul de la Seul, unde au fost trimise gresit buletinele de vot pentru Senat, alti candidati fiind trecuti in locul celor din Colegiul uninominal.

Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a declarat ca spera ca informatiile suplimentare privind incidentul de la Seul sa parvina chiar in acesta seara. La Seul, au fost trimise gresit buletinele de vot pentru Senat, acestea cuprinzand candidatii din Colegiul uninominal numarul 2, in loc de candidatii din Colegiul uninominal 1.