Desfasurarea scrutinului a inceput in SUA duminica la ora 14.00, ora Romaniei (7.00, ora locala), pe coasta de est, la Washington, si se incheie luni, la ora 7.00, ora Romaniei (21.00, ora locala) pe coasta pe vest, la Portland. Ultimele sectii de vot, deschise duminica la ora 17.00, sunt cele din din Los Angeles, Seattle, San Francisco, Sacramento, Las Vegas, Orange County, Riverside si Portland.

La ora 14.00, ora Romaniei, pe langa sectia din Washington, se deschisesera sectiile de vot organizate in Atlanta, Norfolk, Cleveland, Carolina de Nord, New York, Hollywood, Philadelphia, Boston, Bridgeport, Detroit si Indianapolis.

La randul lor, cei aproximativ 400.000 de romani din Canada au la dispozitie trei sectii de votare - Ottawa, Toronto si Montreal.

La ora 15.00, ora Romaniei, s-au deschis si sectiile din Dallas, Houston, Larose, Chicago si Mineapolis. La aceeasi ora s-a deschis si sectia din Mexico City, singura sectie de vot pentru romanii din Mexic. La ora 16.00 s-au deschis urnele in Phoenix, Salt Lake City si Denver.

Pana la ora 17.00 procesul electoral s-a incheiat in 20 de sectii de vot, din 15 tari - Noua Zeelanda, Japonia, Coreea de Sud, Coreea de Nord, Filipine, Malaysia, China, Singapore, Indonezia, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, India si Sri Lanka. Votul din diaspora continua in 201 sectii de vot din cele 221 organizate de MAE.

Ministerul de Externe a trimis in strainatate 620.000 de buletine pentru Camera Deputatilor si acelasi numar de buletine pentru Senat, in total 1.240.000 de buletine de vot peste hotare.

Pe baza informatiilor primite de la misiunile Romaniei, pana la ora 14.00, ora Romaniei, la sectiile de vot deschise in strainatate votasera peste 9000 de cetateni romani.

Romanii voteaza in 221 de sectii de votare din intreaga lume, dar, ca urmare a decalajelor de fus orar, votul, care a inceput sambata la ora 20.00, ora Romaniei, in Wellington, va dura 35 de ore, iar ultimele urne se vor inchide pe coasta de vest a Americii, luni dimineata, la ora 7.00, ora Romaniei.

Romanii din strainatate trebuie sa desemneze patru reprezentanti pentru Camera Deputatilor (unul pentru fiecare colegiu uninominal) si doi senatori (unul pentru Europa si Asia si altul pentru America, Australia si Africa). Colegiile uninominale din strainatate apartin de Circumscriptia 43, al carei birou electoral functioneaza la sediul MAE.