"In semn de protest fata de dispretul pentru transparenta si corectitudinea scrutinului din 30 noiembrie 2008 manifestat de catre actorii institutionali implicati in organizarea si desfasurarea acestuia, Asociatia Pro Democratia (APD) a decis sa observe alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat cu o misiune redusa, formata din echipe mobile de observatori. Acolo unde este posibil, aceste echipe mobile vor fi insotite si de reprezentanti acreditati ai mass-media", se precizeaza in comunicatul de presa.

APD protesteaza astfel fata de Decizia 47/D a BEC, considerand ca aceasta "ingradeste in mod flagrant" activitatea observatorilor si jurnalistilor in sectiile de votarei, dar si fata de refuzul Curtii de Apel Bucuresti de a judeca in regim de urgenta solicitarea APD de anulare a deciziei BEC. CAB a stabilit ca termen de judecata data de 2 decembrie, adica dupa alegerile parlamentare. "Curtea de Apel Bucuresti nu face decat sa se eschiveze de la luarea unei decizii in cazul cererii formulate de APD, in conditiile in care Decizia 47/D inceteaza sa mai aiba efecte in momentul consumarii alegerilor", se mentioneaza in comunicatul APD.

Totodata, APD condamna public atitudinea partidelor politice reprezentate in Biroul Electoral Central, care au fost de acord cu aceasta decizie. "APD nu va abdica de la principiile sale de a veghea la corectitudinea alegerilor, insa refuza sa monitorizeze scrutine al caror cadrul legislativ si institutional este stabilit de reprezentantii partidelor politice in BEC si care limiteaza la maximum capacitatea observatorilor independenti si a mass-media de a observa corectitudinea alegerilor", se mai arata in comunicat.

BEC a trimis o circulara, in data de 12 noiembrie, catre Birourile de Circumscriptie din tara, prin care a revenit asupra Deciziei 47/D si a solicitat ca observatorilor acreditati sa le fie asigurata "vizibilitatea maxima" cu privire la procesul electoral. Masura a fost considerata insuficienta de Pro Democratia, pe motiv ca "lasa in continuare loc de abuzuri" si ca nu a corectat decat "pe jumatate" dispozitiile pe care le-a dat in data de 6 noiembrie pentru reglementarea accesului observatorilor apartinand ONG-urilor si reprezentantilor mass-media. "In continuare nu vedem sensul acelei decizii(47/D). Ingrijorarile noastre in legatura cu observatorii raman in picioare", a declarat Laura Radulescu, coordonator relatii publice al Asociatiei Pro Democratia.