Informatiile au fost interpretate folosindu-se patru criterii: migratie politica, colaborator al Securitatii, conflict de interese, precum si avere nejustificata. Lista senatorilor "patati" contine nume cunoscute din PSD-PC, PNL, PD-L si PRM. Cele trei ONG sunt: Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia ProDemocratia si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie.

Dan Voiculescu, catalogat de CNSAS drept colaborator al fostei Securitati, a contestat decizia in instanta si la Curtea Constitutionala, obtinand practic desfiintarea Consiliului, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Legea de functionare a CNSAS este neconstitutionala, se arata in "Ghidul alegatorului uninominal". Ca politician si om de afaceri, Voiculescu s-a aflat in mai multe randuri in conflict de interese: firma Grivco, la care fondatorul PC este actionar principal, a fost acuzata de mai multe ori ca a beneficiat de contracte preferentiale cu statul prin care a cumparat energie cu pret mic - de la termocentralele Turceni si Rovinari - apoi a revandut-o statului (Electrica), dar la preturi mult mai mari. Mircea Geoana nu a putut sa justifice veniturile din declaratia de avere, invocand surse prea putin credibile, noteaza autorii Ghidului. Ei amintesc ca de numele liderului PSD se leaga afaceri imobiliare cu RAAPPS, prin intermediul unor inginerii la care a contribuit si Primaria Bucuresti. Lui Mircea Geoana i se reproseaza si relatii de afaceri neortodoxe si sabotarea unor concurenti; a fost, intre altele, asociat cu privatizarea unor active ale Uzinexportimport, afacerea strategica a Securitatii, dar si cu principalul partener extern al fostei Gospodarii de Partid.

Fost ofiter al Ministerului Apararii si fost sef al SIE, Ioan Talpes a fost acuzat de generalul de Securitate Ion Mihai Pacepa ca a folosit metode sovietice la conducerea SIE, se precizeaza in documentul celor trei ONG. Asupra averii lui Talpes planeaza suspiciuni, din cauza nedeclararii numelui unui creditor. In timpul mandatului de ministru al Tineretului si Sportului, Crin Antonescu a semnat documente care au permis ca hectare centrale ale Capitalei, pe care se gaseau baze sportive aflate in proprietatea ministerului la acea vreme, sa ajunga in patrimoniul privat al afaceristilor imobiliari. Corneliu Vadim Tudor a incurajat sentimente de ura interetnica printr-o propaganda de inspiratie securist-nationalista.