Sondajul BCS a fost realizat in perioada 10-14 noiembrie pe un esantion format din peste 1.600 de persoane din intreaga tara, dintre care 26% s-au declarat absenteisti si nehotarati.

Si cercetarea BCS, asemenea tuturor celorlalte sondaje ale altor institute, arata ca exista o diferenta mica de procente intre PD-L si PSD, cuprinsa practic in marja de eroare, iar PNL se plaseaza in jurul celor 20 de procente pe care le-a obtinut si la alegerile locale, astfel ca oricare dintre PD-L si PSD, prin asociere cu PNL, ar putea forma o majoritate parlamentara. Sondajul mai indica plasarea la limita de intrare in Parlament a UDMR, respectiv 5%, in vreme ce PRM ar ramane, ca si la alegerile europarlamentare, inafara Legislativului, cu un scor de 3,7%. De reamintit ca PRM era cotat inaintea alegerilor locale tot sub limita de intrare in Consiliile judetene, asadar tot in jur de 4%, in momentul scrutinului partidul condus de Corneliu Vadim Tudor reusind sa-si mobilizeze electoratul astfel ca testul pragului a fost trecut la locale.

Partide precum cel condus de Gigi Becali, PNG-CD, care in anii dintre alegeri era investit in sondajele mai tuturor institutelor de cercetare a opiniei electoratului cu scoruri de partid parlamentar, ramane, la BCS, asemenea INSOMAR sau IMAS, sub pragul de patrundere in Legislativ. Toate celelalte formatiuni inregistreaza sub 1%, in conditiile in care alte doua partide care au figurat in cursul acestei legislaturi in sondaje - cum ar fi PNTCD sau PIN - nu participa la scrutinul din 30 noiembrie.

BCS a intrebat separat participantii la cercetare pe cine ar vota la Camera Deputatilor si pe cine la Senat. Astfel, PD-L ar obtine 34,7% mandate de deputati si 34,2% mandate de senatori. PSD, alaturi de partidul caruia i-a cedat locuri pe lista sa de candidati, PC, se plaseaza pe locul al doilea, cu 31,7% din mandatele de deputati si cu 32% de senatori. Cercetarea nu diferentiaza scorul pe care l-ar obtine PC in cadrul acestei liste comune.

Liberalii se plaseaza la proportia de 20%, la Camera Deputatilor si 19,8% la Senat - un scor constant, similar cu acela obtinut de partid si la alegerile parlamentare trecute si la cele locale, dar si pe parcursul legislaturii care se incheie peste doua saptamani, timp in care liberalii s-au aflat la guvernare.
Sondajul cuprinde si o evaluare a increderii fiecaruia dintre partide dupa criteriile repartizarii pe zone geografice, al varstei electoraului si al nivelului de pregatire.Din perspectiva geografica, se poate spune ca Moldova si-a mutat optiunile dinspre PSD (partid care a inregistrat vreme de 16 ani aceasta provincie istorica intre fiefurile sale traditionale) spre PD-L, cu 37,5% optiuni pentru formatiunea reprezentata de Emil Boc si Theodor Stolojan si doar 31% din voturi pentru partidul condus de Mircea Geoana si Ion Iliescu. Liberalii au aici 23% din intentiile de vot, UDMR nu are voturi, iar PRM si PNG-CD, au cele mai mici scoruri, 2,5%, pe care le obtin in zone geografice, cu exceptia Bucurestilor, unde ambele au putin peste 1,5%.

Oltenia si Muntenia aduc PSD cele mai consistente proportii de vot, ca si in anii ultimii 16 ani, astfel ca partidul condus de Geoana-Iliescu are aici 43,9% in Oltenia si 42,4%. Zona in care PSD are cea mai scazuta popularitate ramane Ardealul, unde formatiunea amintita inregistreaza sub 20%, mai precis 18, 4%, comparabil cu Crisana-Maramures, unde are 19,5%, iar in Bucuresti, PSD are 28%.

PD-L nu se bucura de scoruri categorice in zonele geografice, inafara Bucurestilor (unde obtine 42,3%), astfel ca formatiunea Boc-Stolojan are o distributie relativ echilibrata pe suprafata tarii, Moldova fiind in acest moment zona istorica in care obtine cea mai mare incredere, iar Banatul, cu 28,8%, cea mai mica incredere pe care o inregistreaza acest partid. Se poate spune ca PD-L isi imparte voturile in Moldova, Ardeal si Bucuresti cu liberalii, cei care obtin, la nivelul repartizarii voturilor pe zone geografice, cele mai bune proportii pentru PNL. La o medie, asadar, de 20% de voturi, PNL are o reprezentare in structura votului de 23,8%, 24,3% si, respectiv, 23,1% in cele trei zone amintite, in ordine. Liberalii, ca si PD-L, stau cel mai rau in Banat, unde obtin 11,8% din voturi.

PSD are in Banat 28, 8%, iar diferenta pe care PD-L si PNL o pierd fata de media lor pe tara este de fapt transferata la UDMR, PRM si PNG, toate cu cate 7,7% din compozitia votului. De mentionat ca formatiunile de lider, PRM si PNG, au scor peste media inregistrata la nivel national si in Dobrogea si Crisana-Maramures (unde ajung si la 9%), in vreme ce Bucuresti nu le acorda mai mult de 1, 3% din voturi, iar Moldova se afla pe locul al doilea in acest top al optiunilor limitate in PRM si PNG, cu doar 2, 3% din voturi. Se mai poate afirma, de asemenea, ca ambele partide au cea mai disproportionata compozitie a electoratului, dupa zona geografica, cu cele mai mari variatii.