„Lista” premierilor lui Traian Basescu cuprinde sapte nume sonore care ar putea ocupa dupa alegerile parlamentare scaunul lui Calin Popescu-Tariceanu. Este vorba de directorul SRI, George Maior, directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, presedintele PD-L, Emil Boc, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dar si consilierul prezidential Mihai Stanisoara.

Dintre acestia, Maior, Ungureanu si Isarescu au cele mai mari sanse sa fie propusi de presedinte pentru scaunul de prim-ministru, afirma sursele social-democrate. Insa, aceleasi surse sustin ca, desi s-a discutat in interiorul formatiunii cu seful SRI, acesta nu este dispus sa lase Serviciul pentru Palatul Victoria. La fel, se pare ca si Mugur Isarescu a refuzat sa renunte la un nou mandat la BNR pentru un efemer scaun de premier. Surse din PD-L au declarat ca nominalizarea lui Emil Boc sau Mihai Stanisoara ar putea crea tensiuni in partid (Claudia Toma/Cornelia Draghici)

Viitorul premier de incredere al presedintelui Traian Basescu nu va fi, potrivit unor surse din conducerea PSD, nici unul dintre cele trei nume lansate cu mare fast inaintea inceperii campaniei electorale pentru alegerile uninominale. „Lista” lui Basescu cuprinde, potrivit acelorasi surse, numele a sase posibili premieri, nepatati si apropiati sefului statului. Este vorba de George Maior, Mihai Razvan Ungureanu, Emil Boc, Vasile Blaga, Cristian Diaconescu, Mugur Isarescu, dar si Mihai Stanisoara. Aceleasi surse ne-au mai spus ca Geoana a inceput sa faca un pas inapoi dupa ultimele declaratii ale presedintelui, care faceau referire la imposibilitatea acceptarii sale la Palatul Victoria si a inceput sa caute, neoficial, alte solutii salvatoare.

Viitorul prim-ministru trebuie, potrivit ultimelor declaratii ale lui Traian Basescu, sa poarte pecetea „increderii” presedintelui, altfel, propunerile vor fi refuzate. Se zvoneste ca presedintele are „o lista” cu preferatii sai, care cuprinde mai multe nume sonore de pe scena politica. Este vorba de directorul SRI, George Maior, directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, presedintele PD-L, Emil Boc, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dar si consilierul prezidential Mihai Stanisoara. Surse din conducerea PSD sustin ca Basescu isi doreste ca viitorul premier sa fie o persoana tanara, nepatata si acceptata de majoritatea partidelor. Ipoteza coincide declaratiile sefului statului cum ca nu va accepta ca premier pe Geoana si Tariceanu, pe motiv ca nu se bucura de încrederea lui, dar nici pe nominalizatul PD-L la aceasta functie, Theodor Stolojan, care nu reprezinta „singura solutie”. Se pare ca afirmatiile si-au atins scopul, presedintele social-democrat incepand deja, conform acelorasi surse, sa se mai uite si spre alte directii in ceea ce priveste fotoliul de premier.

Maior n-ar lasa SRI-ul pentru Guvern

Surse din conducerea PSD sustin ca s-a discutat in interiorul formatiunii conduse de Geoana despre posibilitatea propunerii, dupa alegeri, a lui Maior pentru functia de premier, in cazul in care PSD ar castiga scrutinul. Mai mult, sursele afirma ca varianta Maior, aparuta dupa nominalizarea lui Geoana drept candidat la sefia Guvernului, a fost inaintata de coordonatorul de campanie al PSD, Miron Mitrea, care ar fi reprosat unor colegi ca nu au sustinut aceasta propunere. Insa, intr-o discutie directa, seful SRI le-a spus colegilor ca nu este dispus sa-si lase serviciul pentru Executiv. Maior ar putea fi o varianta pe care Basescu ar putea-o promova pentru sefia Executivului, tinandu-se cont de rezultatele laudabile de la sefia SRI, de apartenenta social-democrata fara implicari scandaloase si mai ales de colaborarea directa si fructuoasa din ultimii ani cu Basescu.

Ungureanu, liantul reformarii aliantei D.A.

Propunerea lui Mihai Razvan Ungureanu pentru postul de premier din partea lui Basescu ar putea fi tocmai elementul care ar duce la refacerea aliantei D.A. Varianta Ungureanu – premier, acceptata si de PNL, si de Basescu, ar putea inchide conflictul iscat intre cele doua formatiuni. Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, declara acum doua luni ca PNL nu exclude posibile discutii cu PD-L pentru formarea unui guvern comun dupa alegeri în cazul în care Basescu îl va nominaliza drept prim-ministru pe Ungureanu.

Stanisoara, consilierul de la Palatul Cotroceni

Consilier prezidential pe probleme de securitate al presedintelui Traian Basescu, Mihai Stanisoara, reprezinta o alta varianta pentru viitorul premier. Actual candidat al PD-L pentru un nou mandat de deputat, Stanisoara incearca acum revenirea pe scena politica, dupa parasirea ei pentru Cotroceni. Stanisoara este agreat si de colegii de partid, cunoscut ca fiind apropiat al fostului ministru al internelor, Vasile Blaga, dar si al liderului democrat-liberalilor, Emil Boc.

Isarescu are calitatile necesare pentru un viitor premier

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, ar avea cele mai mari sanse sa fie viitorul premier al Romaniei. O serie intreaga de argumente sustin o astfel de miscare. In primul rand, Mugur Isarescu este agreat de presedintele Traian Basescu. In cazul in care, cel mai probabil, PD-L nu va obtine majoritatea parlamentara, ceea ce nu i-ar da posibilitatea sa-si impuna propriul premier, desemnarea lui Mugur Isarescu ar fi una dintre solutiile cele mai viabile. Spre deosebire de alte personalitati politice, Isarescu se afla in relatii cordiale nu numai cu presedintele Basescu, dar si cu celelalte partide, motiv pentru care el nu ar putea intampina nici un fel de dificultati la investitura de catre Parlament. Acestor argumente de ordin politic li se adauga contextul economic international aflat in criza, ale carui efecte ar putea atinge si Romania. In calitatea sa de guvernator al BNR, Mugur Isarescu a dovedit, in ultima perioada, ca are capacitatea de a gestiona orice fel de criza ar aparea. Pe de alta parte, Mugur Isarescu a mai fost premier al Romaniei, timp in care a fost apreciat atat de clasa politica, dar si de populatie. Nu este de neglijat nici recunoasterea pe care o are in plan international. O singura dilema exista. Va fi convins Mugur Isarescu sa schimbe postura de guvernator al BNR cu cea de premier?