Intr-un fel sau altul, toate partidele doresc sa stopeze exodul tinerilor, fie ca acestia sunt cercetatori, absolventi straluciti de facultate sau simplii lucratori in constructii. Daca unele dintre formatiunile politice se gandesc la masuri de reducere a somajului in randul absolventilor, alte partide cred ca o mai buna pregatire profesionala, practica, a tinerilor le va asigura acestora o insertie reusita pe piata muncii.

PNL
Reducerea somajului
PNL urmareste stoparea exodului tinerilor prin reducerea ratei somajului in randul acestora de la 20,1% in 2007 la 17% in 2012, prin asigurarea unei tranzitii facile de la scoala catre piata muncii, precum si prin adaptarea curriculei educationale la noile cerinte de calificari.
Managementul fenomenului migratiei presupune, in viziunea liberalilor, atragerea romanilor care lucreaza in strainatate pe piata muncii din Romania, elaborarea legii migratiei si combaterea migratiei ilegale.

PSD-PC
S.O.S. supradotatii!
Pentru tinerii supradotati si talentati, PSD-PC garanteaza tratament preferential in momentul angajarii. Astfel, potrivit presedintelui PSD, Mircea Geoana, talentatii si supradotatii trebuie "sa ramana si sa munceasca in tara, nu sa se refugieze in suburbiile marilor capitale europene, unde sa fie tratati ca europeni de rangul doi".

PD-L
Mame de cariera
Acest partid se remarca printr-o propunere originala adresata mamelor tinere care doresc sa-si continue cariera profesionala. Pentru ele, PD-L intentioneaza sa infiinteze, impreuna cu autoritatile administratiei publice locale, centre de babysitting, in care copiii in varsta de pana la 2-3 ani sa fie ingrijiti de cadre specializate.