In timp ce PNL crede ca poate stimula crearea a 500.000 de locuri de munca bine platite, prin atragerea investitorilor, astfel incat "Romania sa devina cea de-a saptea putere a Europei", PSD propune legarea supradotatilor de glia stramoseasca, prin tratament preferential la angajare, astfel incat acestia "sa ramana si sa munceasca in tara, nu sa se refugieze in suburbiile marilor capitale europene".

PD-L ofera, la randul sau, salarii majorate si o "imbatranire activa", adica promisiunea rechemarii varstnicilor la munca. Analistii care au studiat programele de guvernare avertizeaza insa ca multe dintre aceste masuri fanteziste nu au termene clare de aplicare, ceea ce inseamna ca ele au fost create pentru scopul punctual de a-i aduce pe oameni la vot.

Salarii si pensii marite
PNL: cresterea castigului salarial mediu brut la peste 800 de euro in 2012, promovarea legii salarizarii unitare a bugetarilor.
PSD-PC: majorarea salariului minim pe economie la 1.000 de lei, pensia minima de 500 de lei, cea de-a 13-a pensie.
PD-L: cresterea castigului salarial mediu brut nominal pe economie cu 75%, pensie medie de 405 euro, pana in 2012.

Facilitati pentru angajati
PD-L: cresterea participarii la formarea profesionala continua, prin absorbtia fondurilor UE.
PNL: combaterea muncii la negru, prin controale sustinute, participarea la formarea profesionala continua.
PSD-PC: reduceri fiscale pentru primii ani de angajare profesionala (cu 100% in primele 6 luni), impozitarea cu 10% a salariilor mai mici decat salariul mediu brut pe tara.

Avantaje pentru angajatori
PNL: micsorarea cu pana la 10 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale (CAS), simplificarea fiscalitatii, reducerea parafiscalitatii.
PSD-PC: scutirea de la plata impozitului pentru salariatii studenti si part-time, incurajarea mobilitatii geografice a angajatilor, rationalizarea diferitelor forme de asistenta sociala.
PD-L: cresterea gradului de flexibilizare a pietei muncii, prin simplificarea procedurilor de angajare si concediere, reactivarea pensionarilor.