In cele sase colegii uninominale din strainatate, patru pentru Camera Deputatilor si doua pentru Senat, sunt inscrisi in cursa 38 de candidati, dintre care 36 candideaza din partea Aliantei PSD+PC, PD-L, PNL, PRM, UDMR si PNG-CD, Partidul Verde Ecologist are un singur candidat in colegiul 1 la Senat, iar in colegiul 3 la Camera Deputatilor mai candideaza un independent. Colegiile pentru deputati acopera in principal spatiul UE (colegiul1), Europa de Est (colegiul 2), America de Nord, America de Sud, Australia, Noua Zeelanda (colegiul 3) si Orientul Mijlociu si Asia (colegiul 4), in vreme ce cele doua scaune de senator pot fi ocupate daca se obtin voturile alegatorilor din colegiile 1+2, respectiv colegiile 3+4 pentru deputati.

Petre Roman, candidat PNL pentru Senat in colegiul pentru Europa, beneficiaza de avantajul pozitiei sale guvernamentale, de Inalt Reprezentant al Guvernului pentru romanii din strainatate. Astfel ca fostul prim-ministru va putea fi prezent in mijlocul diasporei mai mlt timp datorita activitatii sale. "Insa acolo unde nu ma duc in calitate de Inalt Reprezentant voi merge pe banii mei", a precizat Roman pentru NewsIn. Acesta a adaugat ca finantarea campaniei sale va fi asigurata in cea mai mare parte de catre liberali, insa a deschis si un cont pentru donatii.

Roman sustine ca beneficiaza de sustinerea mai multor comunitati romanesti din strainatate. "Am sustinerea multor romani, insa nu financiara pentru ca nu au bani sa-mi finanteze mie campania electorala. Ne bizuim indeosebi pe cercurile liberale din strainatate. Acestea au fost infiintate de partid tocmai pentru ca erau foarte multi romani dornici sa activeze in partid", a declarat Roman.

Platforma politica a lui Petre Roman este construita in jurul a trei linii directoare: facilitarea reintoarcerii in tara a emigrantilor, buna informare a romanilor din diaspora si strangerea legaturilor dintre autoritati si cei expatriati, precum si cresterea reprezentativitatii si importantei votului acestora. Roman intentioneaza sa lanseze miercuri un al doilea program care sa-i vizeze pe basarabeni si pe romanii din Ucraina.

Pentru acelasi fotoliu de senator, in colegiul 1, candideaza si peremistul Ilie Ilascu, fostul detinut politic de la Tiraspol. Datorita trecutului sau, Ilascu mizeaza in special pe sprijinul celor 300.000 de basarabeni care au cetatenie romana. "Mesajul meu va fi acela pe care l-am avut si in perioada 1989-1991. Daca n-am reusit unirea atunci, din vina autoritatilor romane, acum trebuie sa ne intalnim in Uniunea Europeana", a spus Ilascu. Senatorul este insa preocupat de lipsa resurselor financiare. "Ma voi descurca singur, partidul nu prea are bani. Deplasarile le voi face pe cont propriu. Iar la romanii din Italia si Spania va fi greu sa ajung. Voi folosi internetul si mass-media", a spus Ilascu.

El spune ca are sustinerea veteranilor razboiului din Transnistria. "Ma vor ajuta combatantii alaturi de care am luptat. Sper sa obtin si sprijinul ziaristilor de la Chisinau, insa este mai greu, pentru ca majoritatea sunt aserviti politic", a precizat senatorul PRM.

Viorel Badea, candidatul PD-L pentru colegiul 1 din Senat, va avea centru de campanie la Bucuresti si echipe de campanie mobile in tarile in care traiesc comunitati mai mari de romani. "Exista o echipa de campanie formata din cinci persoane la sediul din Bucuresti, plus mai multe echipe de campanie mobile in statele in care traiesc comunitati romanesti mai importante numeric", a declarat Viorel Badea, pentru NewsIn.

Campania va cuprinde concerte, mesaje media, afise si intalniri directe cu electoratul, potrivit lui Badea. Toate acestea vor fi finantate din banii proprii si cu sprijinul unor sponsori, din familie si dintre prieteni, dupa cum a precizat Viorel Badea. In ceea ce priveste concertele, care presupun cheltuieli mai mari, Viorel Badea a spus ca acestea sunt organizate impreuna cu colegul sau de partid, care candideaza pentru Camera Deputatilor in colegiu 1 din diaspora, William Brinza, ceea ce reduce la jumatate costurile.

Oferta electorala cu care Viorel Badea vrea sa castige cursa pentru Senat contine, printre altele, adoptarea legii votului prin corespondenta si constituirea Corpului Consilierilor Onorifici pentru romanii de pretutindeni.

Candidatul PSD la Senat pentru Europa, dar si pentru cateva tari din Asia, Marian Mocanu, a declarat pentru NewsIn ca pentru campania sa electorala sunt planificate actiuni in comun cu candidatul PSD la Camera Deputatilor, Marian Popescu, dar si deplasari in afara Italiei si a Spaniei, fara sa depaseasca spatiul european. In cazul tarilor din afara Europei, cuprinse in colegiu, Mocanu a declarat ca "va ajunge" la electoratul de acolo prin intermendiul televiziunii si a internetului, sustinand ca pe site-ul sau de campanie are vizitatori din toate colturile lumii.

Desi campania electorala va presupune costuri mari, avand in vedere si numarul mare de deplasari, Marian Mocanu recunoaste ca in acest moment are dificultati in finantarea campaniei, fiind in cautare de sponsori. "Unul dintre principalii sponsori sunt eu, asta e clar, mai e si partidul si o sa mai vedem", a precizat Mocanu.

In ceea ce priveste problemele cu care se confrunta, romanii din strainatate, Mocanu a subliniat problema de imagine pe care o au romanii din Italia, care poate fi schimbata, in opinia lui Marian Mocanu, doar prin contracararea delincventilor, care "nu sunt nici cei care cersesc, nici cei care muncesc la negru". Marian Mocanu, a declarat pentru NewsIn ca in prezent se lucreaza la niste proiecte pentru copii romani din scolile de corectie italiene. Mocanu a precizat ca se urmareste recuperarea acestora, pentru ca dupa plecarea acestor copii din scolile de corectie acestia sa nu se intoarca la cersit si la furat. In acest sens, Marian Mocanu a declarat ca a avut conversatii telefonice si cu reprezentantii etniei rrome, dat fiind faptul ca 44% dintre acesti copii sunt rromi.

Pentru spatiul UE, doi dintre principalii candidati sunt William Brinza (PD-L) si Marian Popescu (PSD). Candidatul PD-L William Brinza, isi propune un buget maxim al campaniei de 10.000 de euro, cu toate ca are planificate numeroase deplasari in diferite tari din Uniunea Europeana, in afara de Spania si Italia, precum: Grecia, Austria, Maria Britanie, Germania si Franta.

Pentru finantarea campaniei electorale, William Brinza se bazeaza pe sprijinul familiei, a prietenilor si a organizatilor PD-L din Europa, desi a recunoscut ca au existat multe persoane care au venit la el pentru a-i oferi sprijinul financiar. "Cei care ma sustin in campanie sunt familia si prietenii si o sa ma bazez foarte mult pe organizatiile PD-L infiintate in strainatate, unde costurile de campanie vor fi practic aproape de zero", a declarat pentru NewsIn, William Brinza.

In ceea ce priveste oferta electorala a candidatului PD-L, unul dintre principalele proiecte din programul sau electoral este construirea de biserici pentru romanii aflati in diferite tari, argumentand ca acestea sunt foarte importante pentru comunitatile de romani, fiind printre putinele locuri in care se pot intalni si socializa.

Contracandidatul sau pentru spatiul UE, Marian Popescu de la PSD, a declarat pentru NewsIn ca va duce o campanie din poarta in poarta, neaxandu-se pe aparitiile TV sau pe organizarea unor manifestari ample de genul concertelor. "O sa am si aparitii TV, dar in principal noi incercam sa ducem o campanie din poarta in poarta, pentru ca romanii care lucreaza in strainatate au un program incarcat si nu au timp sa se uite la televizor", a declarat pentru NewsIn Marian Popescu.

Marian Popescu a mai spus ca nu vrea sa organizeze concerte, deoarece costa prea mult si nu sunt potrivite actualului context de criza financiara globala, in schimb va organiza "adunari politice" in fiecare comunitate.Costurile campaniei electorale vor fi acoperite din finantare proprie si cu sprijinul Partidului Social Muncitoresc din Spania (PSOE), a mai precizat Marian Popescu.

Pentru Orientul Mijlociu si Asia, candidatul la Camera Deputatilor din partea PNL este un fost ambasador in Israel, Mariana Valeria Stoica, al carei mesaj electoral va fi concentrat pe doua categorii de electorat: femeile casatorite cu cetateni rezidenti din Africa si lumea araba si cetatenii evrei de origine romana din Israel.

Desi colegiul sau cuprinde tari raspandite pe o arie geografica mare, Mariana Stoica a declarat pentru NewsIn ca se va deplasa in toate tarile unde exista comunitati mai mari de romani, deoarece contactul direct cu electoratul este foarte important. "Este foarte important sa afli prolemele cu care se confrunta, pentru ca aceste probleme difera in functie de regiunea geografica. Anumite probleme au spre exemplu femeile din Africa si din lumea araba si alte probleme are electoratul din Israel", a declarat pentru NewsIn, Mariana Stoica. Ea a mai precizat ca nu are clip electoral si isi va lansa pe 15 noiembrie site-ul de campanie.

Avand in vedere amploarea campaniei electorale pe care si-a propus sa o intreprinda, costurile vor fi foarte mari, aspect recunoscut si de ea, insa singurul finantator este partidul, dupa cum sustine Stoica. "Campania mea are niste costuri destul de ridicate, dar singurul care ma sustine financiar in acest moment este PNL, deocamdata neexistand sponsori", a precizat Mariana Stoica.

In colegiul 3 ce cuprinde si Statele Unite ale Americii, la Camera Deputatilor din partea PSD candideaza Ana Birchall. Principalul mijloc prin care Ana Birchall isi va convinge electoratul este internetul. Ea a declarat pentru NewsIn ca cea mai mare parte a campaniei electorale o va purta in Statele Unite ale Americii, unde va lua contact cu romanii din mai multe orase americane, si ca va mai avea cateva deplasari in Canada, iar pentru restul tarilor, ce fac parte din colegiul uninominal, precum Australia si Noua Zeelanda, campania se va duce prin intermendiul internetului.

"Campania mea o sa se desfasoare mai mult prin internet si o sa fiu mai putin prezenta fizic in anumite regiuni din colegiul meu", a declarat pentru NewsIn Ana Birchall.

In ceea ce priveste finantarea campaniei, candidata PSD a declarat ca o parte din costurile de campanie va fi suportata de ea si o parte de partid, precizand totodata ca aceste cheltuieli nu vor fi mari. Birchall a motivat costul scazut al campaniei, sustinand ca in SUA va sta gratis la prieteni. "Cheltuielile de campanie nu sunt mari. Am o gramada de prieteni in orasele in care ma deplasez in campanie, la care pot sa stau", a precizat Ana Birchall.

Pe langa contactele directe cu electoratul si campania masiva de pe internet, Ana Birchall isi va promova mesajul electoral si prin intermediu unor carti de vizita, pe spatele carora sunt prezentate principalele puncte din programul ei electoral. Dintre acestea, Ana Birchall a mentionat simplificarea birocratiei in ceea ce priveste obtinerea cetateniei si a eliberarii pasapoartelor.

Ana Birchall se va confrunta in colegiul ei cu Dancs Annamaria, candidata UDMR pentru America de Nord, America de Sud, Australia si Noua Zeelanda, care este foarte populara in Ungaria, insa in calitate de cantareata. Tanara de 27 de ani a realizat deja un clip electoral care sa o faca populara si celor care inca nu au cunoscut-o in calitate de artist. "De-a lungul anilor, am sustinut multe concerte in Suedia, Olanda si SUA. De atunci pastrez un contact permanent cu comunitatile din diaspora. Traiesc foarte multi romani in strainatate care ma cunosc datorita pieselor mele", a afirmat Dancs Annamaria care a precizat ca in cazul in care va fi aleasa va incerca sa isi continue si cariera muzicala "in limita posibilitatilor".

Ea isi propune sa militeze pentru conservarea identitatii diverselor comunitati din strainatate provenite din Romania. "Acum trebuie sa strangem randurile, in primul rand aici acasa, dar si in afara granitelor, peste tot unde traiesc romani , maghiari si alte nationalitati, cetateni originari din Romania.Consider ca muzica este un limbaj comun si are un mesaj puternic", a conchis candidata UDMR.