Eugen Nicolicea a condus delegatia Romaniei la cel de al 32-lea summit al Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice la Marea Neagra, in cadrul careia Romania a preluat presedintia acestui for pentru urmatoarele sase luni.

"Alegerile au dat peste cap absolut toate agendele externe, pentru ca trebuie vazuta care va fi noua configuratie a Parlamentului. Iar cand terminam noi cu aceste alegeri, incepeti dumneavoastra. Deci, probabil ca vizite bilaterale mai eficiente vor fi dupa alegerile din Republica Moldova, pentru ca lucrurile trebuie sa se aseze si sa discuti cu persoane care au puterea pe patru ani, nu cu cele care isi incheie un mandat in decurs de o luna sau doua", a declarat Eugen Nicolicea la Chisinau.

Potrivit deputatului PSD, relatiile cu Republica Moldova nu sunt unele inghetate si pe masura ce Republica Moldova isi exprima dorinta de integrare in UE, aceste relatii se vor apropia. "Fiind la granita UE, a trebuit sa avem si un rol 'ingrat', de graniceri, de jadarmi ai UE, ceea ce a dat impresia ca anumite relatii ale noastre ar fi mai tensionate. In realitate nu este asa. Pentru ca atunci cand esti pus paznic la granitele UE trebuie sa-ti asumi si aceasta menire. Odata cu integrarea Republicii Moldova in UE sa stiti ca acest rol de paznic il veti prelua edumneavoastra si atunci o sa va intrebe altii daca ati inghetat relatiile cu ei, desi acest lucru nu va fi adevarat", a spus vicepreseditele Camerei Deputatilor.

Aflat la Chisinau, Nicolicea a purtat discutii cu politicieni din trei partide politice moldovene, ceea demonstreaza, in opinia lui, ca nu exista probleme nici in relatiile dintre elitele politice.

Intrebat daca pentru cursul integrarii europene a Republicii Moldova are vreo importanta daca la urmatoarele alegeri parlamentare Partidul Comunistilor va detine din nou o majoritate importanta, Eugen Nicolicea a declarat ca atunci cand UE decide sa integreze o tara, decizia este una politica. "Daca decizia va fi ca Moldova sa se integreze, se va trece cu vederea multe greseli. Daca decizia va fi ca acest lucru sa se mai amane, indiferent cate lucruri bune se vor mai intampla, aderarea se va amana", a declarat politicianul roman.

"Mie mi-e teama de altceva - criza sa nu intarzie aderarea unor noi membri. Pentru ca atat timp cat UE mergea bine din punct de vedere economic, era usor sa integrezi membri care nu mergeau atat de bine economic. In momentul in care vor fi loviti de o criza, atunci s-ar putea ca aceasta sa aiba implicatii si asupra aderarii", este de parere Eugen Nicolicea, vicepresedinte al Camerei Deputatilor.