Potrivit lui Median, pana miercuri la ora 15.00 doar cinci birouri electorale judetene nu transmisesera datele solicitate: Arges, Constanta, Ilfov, Maramures si Olt, insa acestea au informat ca le vor transmite in cel mai scurt timp CNSAS. Celelalte BEJ-uri au transmis pana acum informatiile personale ale candidatilor, potrivit procedurilor legale. Purtatorul de cuvant al CNSAS a mai precizat pentru NewsIn ca persoanele care au un proces cu CNSAS in urma unei decizii de colaborare sau cei care au candidat la alegerile locale din iunie si au primit atunci adeverinte nu vor mai fi verificati si de aceasta data.

De asemenea, Claudiu Secasiu, membru in Colegiu, a declarat pentru NewsIn ca, in aceasta perioada, verificarea candidatilor la alegerile parlamentare din noiembrie este "prioritatea zero a CNSAS".

Potrivit OUG nr. 24/2008, articolul cinci, persoanele care candideaza la Parlamentul Romaniei, cu exceptia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu implinisera varsta de 16 ani, vor face o declaratie publica pe propria raspundere, conform modelului prevazut in anexa, in sensul ca au avut sau nu calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia. Candidatii depun declaratiile la biroul electoral competent, in aceeasi zi cu depunerea candidaturii. Se verifica cu prioritate persoanele care candideaza, sunt alese sau numite in demnitati sau functii la nivel national.