• Nu este o prioritate
Programul PSD nu cuprinde nici o referire la programul de intrare a Romaniei in spatiul Schengen
PSD este partidul care a incheiat in decembrie 2004 capitolul Justitie si Afaceri Interne; cele mai importante aspecte pe care le-a avut de rezolvat ministrul PSD Ioan Rus erau legate de faptul ca, o data cu aderarea, Romania devenea granita externa a Uniunii Europene (cea mai lunga, de altfel, dupa Finlanda).

Acordul cu EADS, consortiul franco-german, care a obtinut contractul pentru securizarea granitei romanesti, exterioare Uniunii, a fost renegociat ulterior, in vremea mandatului lui Vasile Blaga, iar jumatate din suma este/va fi platita pana in 2009 din fonduri europene.

Ofiterii care au negociat contractul fara licitatie si la o suma considerata mult prea mare, un miliard de euro, au primit insa de la DNA neinceperea urmaririi penale.

Considera ca este necesara o campanie diplomatica masiva prin care sa fie semnalate progresele inregistrate in aceasta directie, dar in acelasi timp avertizeaza institutiile responsabile pe plan intern ca trebuie sa actioneze "cu mai multa determinare decat in prezent".

  • Vom fi in termen
Isi asuma, ca si PNL, aderarea Romaniei la spatiul Schengen in termenul negociat cu Bruxelles-ul, adica martie 2011.

Promite, citand masurile asumate de Romania prin acordul de pregatire pentru Schengen, ca va fi implementat sistemul de informatic Schengen si sistemul de securizare a frontierei, ambele legate de accesul rapid la baze de date comune statelor semnatare.

Vorbeste despre profesionalizarea institutiilor care trebuie sa se ocupe de imigrantii straini in Romania.
Masuri pentru integrarea datelor biometrice in pasapoarte pentru o mai mare siguranta, dar nu precizeaza nici un termen in aceasta privinta.

Mai multe actiuni comune intre politia de frontiera si autoritatile responsabile de verificarea imigrantilor sositi in Romania.

Elaborarea unei strategii pentru "acoperirea prin migratie legala selectiva a deficitului de forta de munca", cu alte cuvinte criterii de selectie similare celor aplicate pana acum romanilor de tari precum Marea Britanie sau Germania.