"Nu sunt colegii usoare sau colegii grele. Sunt numai si numai colegii grele, pentru ca noi ne vom bate cu PSD in toate colegiile", le-a spus Vasile Blaga democrat liberalilor galateni. "PNL e prea mic pentru batalia asta", a completat el, spre satisfactia publicului galatean prezent la lansarea celor 13 candidati PD-L din judet.

Si mesajul celorlalti lideri centrali ai PD-L care au participat la lansarea candidatilor galateni a fost ca adversarul PD-L in lupta electorala din 30 noiembrie este PSD, impreuna cu "accesoriul" sau, PNL. La lansarea de la Galati au mai participat presedintele PD-L, Emil Boc, prim-vicepresedintii Theodor Stolojan si Adriean Videanu.

Presedintele PD-L, Emil Boc, si-a inceput in forta discursul, dupa ce presedintele interimar al filialei PD-L Galati, Eduard Finkelstain, i-a prezentat pe rand pe cei 13 candidati din judet la Camera Deputatilor si la Senat. "Obiectivul este foarte clar: Romania portocalie, Partidul Democrat-Liberal la guvernare, Theodor Stolojan prim-ministru", a spus Emil Boc in startul discursului sau. El le-a indicat galatenilor si adversarii cu care trebuie sa se lupte in campanie. "Batalia este cu PNL si PSD, cu aceia care astazi guverneaza Romania. PNL este acela care a demonstrat, de cand a inlaturat PD-L de la guvernare, ca singurul scop al existentei lor este sa se agate de putere cu orice pret, sa ramana la butoanele puterii ca sa-si poata imparti beneficii in folosul propriei lor clientele", a declarat liderul PD-L.

Spre deseobire de Boc, Theodor Stolojan a pus pe primul loc PSD-ul si abia apoi a amintit de PNL atunci cand a vorbit de adversari politici. "Adeversarul nostru politic este PSD, un partid nereformat, cu aceeasi oameni in fata, si langa el, acolo, PNL", a spus Stolojan. Intrun discurs de peste un sfert de ora, pe parcursul careia s-a luptat cu un pedelist din primul rand obsedat de Patriciu, Stolojan a trecut prin educatie, sanatate si infrastructura, a facut promisiuni pe tema pensiilor, a garantat in numele PD-L un stat de drept intarit si le-a explicat galatenilor criza economica cu ajutorul a doua cuvinte magice - combinatul siderurgic si creditele. Discursul sau a fost salvat de cateva atacuri directe la adresa premierului Tariceanu.

"Domnul Tariceanu este un ipocrit, pentru ca vine in fata oamenilor si spune cum vrea el sa faca legea salarizarii functionarilor publici, ca ne lipseste aceasta lege. A avut aceste legi in mana, lasate de fostii ministri ai PD-L, de domnul Blaga, de domnul Barbu, dar n-a vrut sa le continue. (...) Romania se sufoca daca ramane in continuare la performanta domnului Tariceanu: cinci kilometri de autostrada, sapte ministri suspecti de acte de coruptie", a afirmat prim-vicepresedintele PD-L, in aplauzele audientei. Cand, insa, a realizat ca nu numele sau era cel scandat de galeria neobosita din fundul salii, ci al unui candidat la Camera Deputatilor, Theodor Stolojan a pus capat brusc salutului catre sala si s-a asezat repede pe scaun.

Celalalt prim-vicepresedinte, Adriean Videanu, a preluat din mers seria criticilor la adresa lui Tariceanu lansata de Stolojan, insa el s-a intors nostalgic la momentul divortului partenerilor de alianta. "Aliatul nostru la acea vreme, domnul Calin Anton Constantin Popescu Tariceanu, a preferat o guvernare de compromis, a preferat o atitudine umilitoare de slujitor al lui Geoana, in loc sa prefere o atitudine demna, sa ne ducem impreuna mai departe angajamentul pe care ni l-am luat fata de romani", a spus Videanu.

Vasile Blaga, insa, a ignorat tema Tariceanu-PNL si le-a vorbit democrat-liberalilor de munca bruta de campanie, in care au de luptat cu un singur adversar, PSD. "Voturile pe care noi le vom aduce va fi suma voturilor partidului. Vom castiga batalia in asa numitele colegii grele. Hai sa castigam batalia acolo si va garantez ca vom fi la guvernare". El a mai spus ca PSD e "problema numarul 1 a Romaniei". "Vorbim de Guvernul Tarigeoana. Eu am spus-o acum un an si jumatate: nu e vorba de Guvernul Tariceanu, este vorba de un Guvern PSD dat in franciza lui Tariceanu. Macar domnul Geoana, baiat serios, recunoaste: in prag de seara, il mai santajea, spune domnul Geoana, pe domnul Taiceanu. (..). PSD e problema numarul 1 a Romaniei. Din cauza lui nu s-a reformat Romania", a afirmat Blaga.

Din partea PD-L Galati, candideaza la Camera Deputatilor inginerul Petrisor Potec in Colegiul nr. 1, consilierul judetean Mircea Nicu Toader in Colegiul nr. 2, avocatul Carmen Axenie in Colegiul nr. 3, inginerul agronom Constantin Buturca in Colegiul nr. 4, inginerul Aurel Zamfir in Colegiul nr. 5, inginerul Doru Resmerita in Colegiul nr. 6, deputatul Iulian Barsan in Colegiul nr. 7, subinginerul Mihai Irimia in Colegiul nr. 8 si avocatul Mihail Boldea in Colegiul nr. 9. La Senat, candideaza deputatul Constantin Petrea in Colegiul nr. 1, deputatul Petru Lificiu in Colegiul nr. 2, consilierul judetean Iulian Arama in Colegiul nr. 3 si consilierul judetean Marius Necula in Colegiul nr. 4.