Potrivit unui comunicat al Biroului Electoral Central, bunurile ce pot constitui mita electorala sunt "acele obiecte ce au o valoare economica semnificativa, precum si marfuri de consum ca: alimente, bauturi alcoolice sau neacoolice, produse din tutun". In acest sens, legea prevede ca mita electorala constituie infractiune, atat pentru cel care da cat si pentru cel care primeste cadourile, si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Cat priveste finantarea campaniilor electorale, aceasta este reglementata de Legea 334/2006, care stabileste ca sursele de finantare ale campaniei electorale pot fi: cotizatii ale membrilor de partid, donatii, venituri provenite din activitati proprii si subventii de la bugetul de stat. In ceea ce priveste donatiile, este interzisa acceptarea sub orice forma, directa sau indirecta, de catre partidele politice, a donatiilor de bunuri materiale sau sume de bani ori prestarea de servicii gratuite facute cu scopul evident de a obtine un avantaj economic sau politic.

Legea mai prevede ca donatiile primite dupa deschiderea campaniilor electorale trebuie declarate Autoritatii Electorale Permanente, in termen de 5 zile lucratoare de la primire si numai dupa declararea lor acestea pot fi valorificate sau folosite.

Dupa alegeri, partidele sau candidatii independenti au la dispozitie 15 zile pentru a depune la Autoritatea Electorala Permanenta un raport detaliat al veniturilor si cheltuielilor electorale.

Alegerile parlamentare din 2008 constituie un exercitiu democratic nou atat pentru candidati cat si pentru cetatenii romani. Pe langa noutate, un alt element caracteristic acestor alegeri este amploarea, ce rezulta chiar din noul sistem de vot, si care angreneaza in primul rand bani mai multi atat din partea partidelor cat si din partea bugetului de stat, Guvernul alocand pentru organizarea acestor alegeri 100 de milioane de lei.