In cursa pentru cele 137 de mandate de senatori si 315 de deputati s-au inscris candidati din 35 de partide politice, aliante politice, aliante electorale si organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, precum si 31 de independenti. Pentru cele doua Camere ale Parlamentului se vor confrunta in medie 6-7 candidati pe colegiu, dintr-un numar total de 2965 de candidati inscrisi. Din acestia 2070 vor candida pentru Camera Deputatilor, iar la Senat lupta se va da intre 895 de candidati, potrivit datele furnizate de Biroul Electoral Central.

Dintre partidele parlamentare, Alianta PSD-PC si PNL au fiecare cate 452 de candidati, PD-L are 451 de candidati, UMDR – 449, iar PRM are 441. Singurul partid neparlamentar care are listele complete este PNG-CD. Partidul Verde Ecologist intra in cursa pentru Parlament cu 119 candidati, fiind urmat de Partidul Popular si al Protectiei Sociale care are 96 de candidati. La alegeri mai participa inca trei partide: PSR cu doi candidati si PNDC si PRE cu cate un candidat. Din partea organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale participa 18 candidati.

Deputatii si senatorii se aleg in colegii uninominale prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Norma de reprezentare pentru Senat este de un senator la 160.000 de locuitori, iar in ceea ce priveste Camera Deputatilor, un deputat reprezinta 70.000 de locuitori. Exista 43 de circumscriptii electorale, cate una pentru fiecare din cele 41 de judete, una la nivelul Bucurestiului si inca o circumscriptie separata pentru romanii cu domiciliul in afara Romaniei. In cadrul fiecarei circumscriptii,trebuie sa existe minim doua colegii de senator si minim patru de deputat, prin raportare la normele de reprezentare. In cazul in care, in urma impartirii, exista cetateni necuprinsi in niciun colegiu, al caror numar depaseste jumatatea normei de reprezentare, adica 35.000 in cazul Camerei Deputatilor si 80.000 in cazul Senatului, se mai adauga, in anumite limite reglementate de lege, un colegiu de deputat, respectiv de senator.

Pentru a ajunge in Parlament, partidele politice trebuie sa obtina minim 5% din voturile valabil exprimate la nivelul intregii tari, sau sa aiba candidati castigatori in sase colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si in 3 colegii uninominale pentru Senat. Aceasta a doua modalitate de acces in Parlament reprezinta pragul electoral alternativ. In cazul aliantelor politice, la pragul electoral de 5% se adauga 3% pentru al doilea membru al aliantei, iar pentru restul membrilor, daca acestia exista, cate un procent, cu conditia sa nu se depaseasca 10%. Organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care nu au trecut pragul electoral si care au dreptul conform Constitutiei la reprezentare in Camera Deputatilor, obtin cate un mandat de deputat daca au obtinut la nivelul intregii tari cel putin 10% din numarul mediu de voturi valabil exprimate pe tara pentru alegerea unui deputat. Acest mandat se acorda peste numarul total de deputati rezultat din norma de reprezentare.

Alegatorii sunt obligati sa voteze la sectia de votarea de pe raza localitatii in care isi au domiciliul sau resedinta, exceptie de la aceasta regula facand doar candidatii, care pot vota la una dintre sectiile de votare din cadrul colegiului uninominal unde candideaza.

Reguli pentru campania electorala la radio si televiziune

Deoarece sistemul de vot uninominal presupune o campanie electorala descentralizata, regulile jocului au suferit unele modificari in special in ceea ce priveste campania electorala in mass-media.

Reguli pentru donatii si sanctionarea mitei electorale

O problema spinoasa, ce a constituit obiect de scandal si in campaniile electorale anterioare este mita electorala, un alt mijloc utilizat uneori de candidati cu scopul de obtine voturi.