"In comunele din colegiul lui Geoana s-au primit 210 miliarde de lei vechi, comparativ cu 50 de miliarde pe care le-au primit judete intregi, cum sunt Suceava, Neamt, Cluj, care e sapte ori mai mare decat colegiul domnului Geoana. Si colegiul lui Tariceanu a primit 65 de miliarde, mai mult decat un judet", a afirmat Mircea Toader, informeaza corespondentul NewsIn.

Secretarul executiv al PD-L a aratat ca aproape jumatate din fonduri au ajuns in localitatile cu edili PSD, in timp ce PD-L, pe locul doi ca numar de primari la nivel national, nu a primit nici 10% din bani. "La nivel national, PSD are 1.138 de comune, orase si municipii, Partidul Democrat-Liberal are 909, PNL are 704, UDMR are 184. Au primit bani prin hotararea de guvern PSD 1.101, PD-L 328, PNL 680, UDMR 175. Ca pondere financiara, din cele 12.000 de miliarde de lei vechi, PSD are 46,8%, PNL are 29,88%, UDMR are 9,15% si PD-L 9,5%. Daca calculam cate localitati n-au primit bani, de la PSD sunt 37, de la PD-L sunt 581, de la PNL sunt 24, de la UDMR 9", a declarat Toader.

Democrat-liberalul a adaugat ca discrepantele sunt si mai vizibile in privinta consiliilor judetene. "Sumele acordate pentru judetele conduse de Partidul Democrat-Liberal, care are 14 consilii judetene, sunt insignifiante. Daca luam judetele grele ale PSD, Teleorman are 326 de miliarde, Vrancea 327 de miliarde, Constanta, 327 de miliarde, Argesul are 330 de miliarde, Galatiul are 220 de miliarde, iar celelalte judete au numai 50 de miliarde, intre care Suceava, judetul cel mai afectat de inundatii. Ca pondere financiara, PNL 17,8% fiindca ei nu au decat trei consilii judetene, PSD 57,14%, PD-L 15%, iar UDMR 7,8%", a aratat secretarul executiv al PD-L.

Mircea Toader a apreciat ca toti acesti bani vor fi utilizati in scop electoral, mai ales ca hotararea de guvern nu contine destinatii concrete, majoritatea alocarilor fiind operate pentru cheltuieli curente si de capital. "Sumele care au fost date pentru administratiile locale, care depasesc 600 de milioane de euro, nu pot fi cheltuite decat in conjunctura utilizarii lor ca mita electorala. Nu exista niciun fel de justificare la aceasta repartizare si, ca sa vedeti ca este curat mita electorala, sunt date cheltuieli curente si de capital, cu exceptia judetelor UDMR, care au proiecte de sali de sport si asa mai departe. Este clar ca acesti bani vor fi consumati imediat. Au pus cheltuieli curente si de capital in asa fel incat banii care le raman sa-i foloseasca in anul urmator. Deci baietii au luat toate masurile ca sa poata sa isi acopere intentia de a frauda alegerile sau mai bine zis de a cumpara voturile", a declarat Toader.

Potrivit acestuia, PD-L va reclama la Parchet si la forurile nationale si europene antidiscriminare modul in care au fost repartizate aceste fonduri. "Vom apela la toate mijloacele legale - inclusiv plangere penala impotriva guvenantilor si la Oficiul National pentru Discriminare, adresandu-ne si Congresului Administratiilor Publice Europene - pentru ca cetatenii din comunele conduse de primarii nostri sa nu fie discriminati pentru ca nu au nicio vina", a incheiat secretarul executiv al PD-L, Mircea Toader.