Pana acum, cetatenii plecati din tara puteau vota la ambasade sau in alte locatii amenajate din tarile in care se aflau in ziua alegerilor. La alegerile programate pe 30 noiembrie vor putea vota in strainatate doar cetatenii romani aflati cu alte acte legale in tarile respective. Acestia pot vota doi senatori si patru deputati, ca reprezentati ai romanilor din diaspora.

Buletinele de vot pentru romanii din strainatate vor fi tiparite tot de Prefectura Capitalei, care pregateste, in total, 4,6 milioane de buletine de vot, atat pentru Senat, cat si pentru Camera Deputatilor. Buletinele de vot vor fi utilizate in Capitala si in sectiile de votare amenajate pentru romanii din diaspora.

Bucurestenii vor putea consulta listele de vot pe care primariile de sector urmeaza sa le afiseze, pentru a putea vedea la ce circumscriptie si colegiu electoral sunt arondati. Astfel, ei pot semnala eventuale neconcordante intre adresele din buletin si cele din listele electorale. Cetatenii care se muta in Bucuresti sau dintr-un sector in altul, in apropierea datei alegerilor, vor putea vota pe listele suplimentare.

Doar persoanele nedeplasabile, din cauza varstei sau bolii, pot solicita sa voteze cu ajutorul urnei mobile, insa numai daca demonstreaza cu acte ca nu pot iesi din casa.

Prefectura Capitalei va cheltui 6,9 milioane de lei pentru organizarea alegerilor din 30 noiembrie, a anuntat prefectul Ion Tincu, care crede ca numarul celor care vor veni la vot va fi mai mare decat cel inregistrat la alegerile locale, datorita elementului de noutate dat de votul uninominal.