Cu ocazia acestei intalniri la cumparaturi de produse traditionale, Sorin Oprescu, care are o casa in Ilfov, exact in colegiul in care Tariceanu candideaza ca parlamentar, i-a spus premierului ca a primit scrisoarea electorala pe care a trimis-o pensionarilor, scrisoare pe care a primit-o si tatal lui Sorin Oprescu. "Am citit-o impreuna cu tata la gura sobei si am convenit sa va sustinem" , i-a spus razand Sorin Oprescu primului ministru.

Intre un schimb de amabilitati cu Oprescu si cumparaturi, Tariceanu a avut timp sa asculte si doleantele cetatenilor. Un oier din Dambovita i s-a plans premierului ca nu poate sa-si desfaca produsele in judet din cauza sefului Autoritatii Sanitar-Veterinare, care ii cere tot felul de acte si il hartuieste cu tot felul de controale. "Dacian, poate il trimiti la plimbare pe directorul asta!", s-a adresat Tariceanu ministrului Agriculturii, spre a obtine satisfactia vanzatorului nemultumit.

Primul ministru impreuna cu sotia au ajuns la targul de produse traditionale organizat in Piata Constitutiei in jurul orei 10:30. Rosii, mere, struguri, branza ecologica, mezeluri si un litru de palinca de Salaj cu tot cu accize, acestea au fost cateva dintre produsele in valoare de aproximativ 150 de lei, ce au umplut sacosele din plastic neecologice ale premierului, premierul apeland la porftofelul sotiei pentru a achita nota de plata. Potrivit lui Calin Popescu Tariceanu, a apelat la fondurile sotiei pentru ca nu are foarte des bani la el, adaugand ca "aceste lucruri sunt normale intr-o familie".

In ceea ce priveste preturile, primului ministru i se par “bune”. „Preturile sunt bune. Am stat de vorba cu oameni care mi-au spus ca preturile sunt de trei ori mai mici decat in alte piete”, a declarat Calin Popescu Tariceanu, recunoscand in acelasi timp ca nu merge prea des prin pietele de alimente.

Cetatenii prezenti acolo nu sunt insa de aceasi parere in privinta preturilor. O doamna care cerceta cu multa atentie produsele de pe tarabe, rareori indraznind sa se aproprie, a citicat preturile ridicate ale alimentelor. “Telemeaua, cica e branza saracilor, dar la pretul asta nici un poti sa te apropii”, spunea ea.

In urma acestui periplu gustativ prin Targul Agricol, primul ministru a felicitat Ministerul Agriculturii pentru organizarea acestui eveniment pe care l-a considerat un succes pentru ca, potrivit premierului, a facilitat accesul bucurestenilor la produsele traditionale si a fost o ocazie buna pentru ca producatorii romani sa-si poata etala produsele.

Calin Popescu Tariceanu a mai precizat ca produsele traditionale sunt un atu pentru dezvoltarea economiei in spatiul rural. “Cred ca produsele agricole in general vor avea in continuare un mare succes si cred ca acesta este un atu pe care noi trebuie sa-l folosim in dezvoltarea economiei romanesti si in special pentru populatia care traieste in mediul rural”, a adaugat Calin Popescu Tariceanu.

La fel ca seful Guvernului, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a recunoscut ca exista probleme in sectorul agricol, cu precadere in sectorul legume. Ciolos a declarat ca exista o grava problema de organizarea a pietei de desfacere si ca avem de-a face cu un paradox in acest sens, datorat importului excesiv in conditiile in care productia interna este “cat de cat buna”. "Este un paradox importul de legume si fructe in conditiile in care avem o productie cat de cat buna pe care nu reusim sa o comercializam", a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, prezent la eveniment. Ministrul a venit si cu solutii in acest sens, si anume pentru micii producatori de legume si fructe din Romania, solutia este comercializarea produselor in pietele cu vanzare directa, iar pentru cei care cultiva suprafete mari - negocieri intre organizatiile de producatori si marile lanturi de magazine.

Dacian Ciolos a facut si el cateva cumparaturi, exprimandu-si dorinta de a cumpara cu precadere fructe, dar si ardei si vinete pentru a face zacusca. Targul Agricol de Toamna este organizat de Ministerul Agriculturii, in colaborare cu Primaria Capitalei.