Liberalul Crin Antonescu a dat, miercuri, startul informal al campaniei sale electorale pentru un fotoliu de senator, inaugurand si spatiul in care vor avea loc intalnirile cu presa pe timpul campaniei, o cafenea de pe calea Dorobantilor. Liberalul nu a venit singur, ci insotit de echipa sa de campanie dar si de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, de ministrul Transporturilor Ludovic Orban, care va candida si el pentru un mandat de senator, tot in sectorul 1, dar si primarul general al Capitalei Sorin Oprescu, omul pe care, la randul sau, Antonescu l-a sustinut in turul doi al alegerilor locale.

Desi insotit de cei trei politicieni, Antonescu a spus ca va miza pe sustinerea lor abia dupa ce va ajunge senator si nu crede ca acestia ii vor aduce capital electoral deoarece "voturile, popularitatea si credibilitatea nu se transfera".

"Atunci cand mi-a fost greu, Crin a fost alaturi de mine in virtutea unei prietenii de ani de zile si cred ca asa este onest si deschis, in a simti ca are prieteni langa el", si-a explicat Sorin Oprescu prezenta la lansarea campaniei liberalului Crin Antonescu. De altfel, primarul Capitalei a spus ca a apreciat atitudinea liberalului, care l-a sustinut fara sa tina seama de "rigorile tampite" ale momentului, dar a tinut sa precizeze ca va merge sa-si sustina si ceilalti prieteni care candideaza, indiferent de partidul din care fac parte, urmatorul pe lista fiind fostul sau coleg de partid, Serban Nicolae.

Antonescu a explicat prezenta celor doi primari alaturi de el, dincolo de relatiile de prietenie care ii leaga, ca pe o garantie ca, in situatia in care va deveni senator in colegiul din sectorul 1, va avea in acestia doi parteneri pentru proiectele care ii vizeaza pe bucuresteni. "Daca e sa inventariez lucrurile pe care ma bazez, pe care imi cladesc sperantele in legatura cu un mandat, cel mai important este aceasta triada de colaborare si, sper eu, de lucru cu primarul general, primarul de sector si o voce in Parlament, care voi incerca sa fiu, asa cum am fost si in alte situatii", a spus Antonescu.

De altfel, Oprescu si Chiliman au exprimat nevoia de a avea in Parlament un sustinator al proiectelor administratiei locale. "Am venit astazi si pentru ca am nevoie, in primul rand pentru Primarie, in al doilea rand pentru cetateni, de voci in Parlament. Este o serie intreaga de lucruri de reparat din urma, din astia 18 ani, nici nu va inchipuiti cat de mult, si atunci de ce sa nu o facem? E momentul sa existe totusi, daca vreti, o comuniune din asta generala", a sustinut Sorin Oprescu.

La randul sau, Chiliman a spus ca are o serie de modificari in legislatie de facut. "Recunosc ca unele legi proaste de care ma lovesc astazi ma fac sa ma injur singur ca eram parlamentar cand le-am votat. Viata evolueaza, e nevoie de legi mai simple, adminstratia publica locala incepe sa devina extrem de importanta, deciziile se iau mai aproape de oameni si, evident, e nevoie de legi mult mai flexibile care sa ne ajute sa guvernam local mai usor", a explicat edilul sectorului 1.

Crin Antonescu si-a exprimat aprecierea pentru faptul ca, de cand Oprescu a devenit primar general al Capitalei, exista o colaborare intre edil si Guvern, indiferent de cine este in fruntea Executivului. "Domnul primar general spunea foarte frumos in campania electorala a domniei sale, la un moment dat, ca aproape tot din viata oamenilor tine de primarie, iar intr-un oras, intr-o comunitate cum e Bucurestiul, foarte mult, aproape 90% dintre lucrurile importante din viata de zi cu zi a oamenilor(..)tin de primarie, tin de legislatie. Vad cu bucurie ca de la venirea lui Sorin Oprescu ca primar general exista contacte, consultari, colaborare intre primarul general al Capitalei si Guvernul Romaniei, indiferent cine ar fi primi-ministru si cine ar fi la guvernare, asa cred ca avem de facut impreuna lucruri, chiar in plan legislativ, chiar in plan administrativ", a sustinut candidatul liberal pentru Senat.

Discutiile au capatat nota amuzanta, la aceeasi masa, unul langa celalalt gasindu-se primarul Oprescu si fostul sau contracandidat la functia de edil, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Oprescu a spus ca va merge sa-l sustina si pe Orban, candidat si el tot intr-un colegiu din sectorul 1 pentru un mandat senatorial, dupa ce va fi alaturi de Serban Nicolae, dar nu a pierdut nici prilejul de a-l tachina pe ministru. "Am mai auzit eu chestii de la tine, cum dai tu. Cand a zis ca ia, a luat, cand a zis ca da, a zis", a spus Oprescu, referindu-se la terenul de care are nevoie pentru constructia pasajului Baneasa.