Institutul European pentru Democratie Participativa – Qvorum a lansat ieri Busola Politica, o aplicatie on-line inedita, care prezinta cetateanului partidul cu oferta cea mai apropiata de optiunile sale, dar si subiectele actuale de dezbatere intre partidele politice.

Lansarea Busolei Politice a avut loc in cadrul conferintei internationale organizata de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), intitulata "Viitorul organizatiilor neguvernamentale din Romania". Conferinta a avut ca teme de dezbatere: rolul organizatiilor neguvernamentale in furnizarea de servicii, necesitatea unei politici publice privind dezvoltarea sectorului ONG in Romania si implicarea ONG in procesul de monitorizare si implementare a Fondurilor Structurale in Romania.

"Ne bucuram foarte mult ca initiativa noastra a fost gasita inovativa si interesanta de FDSC care, in demersul sau de a promova organizatii non-guvernamentale care vin cu un suflu proaspat, ne-au lansat invitatia de a ne adresa participantilor la conferinta pe care ei au organizat-o", a declarat directorul Institutului European pentru Democratie Participativa – Qvorum, Doru Frantescu.

Aplicatia compara raspunsurile cetateanului la fiecare dintre cele 20 de intrebari cu punctele de vedere ale partidelor politice, codificate intr-o baza de date si, pe baza unui algoritm matematic, calculeaza si prezinta partidele care se afla cel mai aproape, dar si cel mai departe de punctele de vedere ale utilizatorilor. In vederea transparentizarii acestui exercitiu democratic, cetateanul are posibilitatea de a studia, la finalul testului, modul cum a fost construit rezultatul.

Despre modul cum s-a nascut proiectul, presedintele Qvorum-ului, Razvan Burleanu a comentat ca acesta "a aparut dupa efectuarea unei analize asupra vietii politice din Romania, in urma careia am ajuns la concluzia ca cetatenii au probleme cu reprezentarea lor si anume cu faptul ca nu sunt suficienti de bine reprezentati. Noi dorim prin acest proiect sa-i facem pe decidenti sa comunice cu cetatenii, fiind un instrument de implicare a cetatenilor in luarea deciziilor si implementarea politicilor". Oricum, acesta este un proiect de inceput al organizatiei, care se doreste a fi un prim pas spre "e-democratie", democratia care se exercita in mediul on-line.

Intrebat despre modul cum vede cum percepe relatia dintre ONG-uri pe de o parte si institutiile publice si politicieni, pe de alta parte, Frantescu a precizat ca "este o relatie dificila, insa nu apartine doar uneia dintre parti". "Institutiile publice trebuie sa inteleaga ca a venit vremea sa se deschida si sa transfere o parte din atributiile in furnizarea de servicii sociale catre organizatiile non-guvernamentale care au capacitatea de a produce rezultate mult mai bune decat Statul, iar ONG-urile trebuie sa inteleaga, la randul lor, ca este necesar sa se poarte unui dialog civilizat si mai ales obiectiv cu institutiile si cu politicienii", a mai adaugat acesta.