Cetatenii romani care, in ziua alegerilor, se vor afla in alta tara, in scop turistic sau de afaceri, nu vor putea vota, reaminteste Ministerul de Externe. Resedinta in strainatate va trebui probata, cu ajutorul unor acte doveditoare eliberate de autoritatile din tara in care locuiesc alegatorii romani, precizeaza purtatorul de cuvant al MAE, Cosmin Boiangiu, intr-o declarati de presa.

Misiunile diplomatice vor trebui sa identifice care sunt documentele necesare pentru fiecare stat in care vor functiona sectii de votare, urmand sa le aduca la cunostinta publicului in timp util.

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot vota pe baza pasaportului simplu valabil cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate. Cetatenii romani cu resedinta in strainatate pot vota cu pasaportul simplu valabil sau, in cazul statelor membre UE, cu cartea de identitate valabila, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate.

MAE reaminteste ca, potrivit legii, nu se va putea vota pe baza actelor temporare de identitate, ceea ce inseamna ca nu se va putea vota pe baza titlului de calatorie.

Pentru a-si putea exercita dreptul la vot, cetatenii romani trebuie sa detina acte de identitate valabile. Cei care au actele expirate sau pierdute si vor sa voteze trebuie sa obtina documente permanente de identitate. In acest scop, MAE recomanda tuturor cetatenilor romani cu documente romanesti expirate sau pierdute sa faca din timp demersurile necesare pentru preschimbarea lor sau eliberarea altora noi.
MAE va initia o campanie de informare a cetatenilor romani din afara granitelor tarii privind noua procedura de votare, aferenta votului uninominal. In acest scop, Ministerul Afacerilor Externe a introdus pe site-ul sau o sectiune adresata alegerilor parlamentare. Sectiunea "alegeri parlamentare 2008" poate fi accesata pe pagina de internet a MAE, aici . Cetatenii se pot informa atat in legatura cu atributiile MAE in cadrul alegerilor, precum si despre activitatea Biroului Electoral de Circumscriptie 43, birou creat in premiera si care are ca scop gestionarea alegerilor la nivelul circumscriptiei electorale pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii.

MAE recomanda cetatenilor romani sa se informeze din timp asupra noii proceduri privind votul uninominal, pentru a-si putea exercita acest drept in bune conditii la scrutinul din 30 noiembrie 2008.