Presedintele executiv al PCM Covasna, Csinta Samuel, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca din partea organizatiei pe care o reprezinta a fost mandatat la aceasta intrunire vicepresedintele PCM Fekete Karoly, care sa prezinte pozitia organizatiei din judet, potrivit careia PCM sa participe ca partid la alegeri, si nu sa sustina candidati independenti.

Noi vrem ca partidul sa participe ca partid la parlamentare si ca hotararea aceasta sa fie obligatorie pentru toate organizatiile din tara ale PCM. Motivul principal ar fi ca, desi este greu, consideram ca este in puterea noastra sa decidem un obiectiv, si anume pragul alternativ de 6 – 3”, a declarat Csinta Samuel.

Acesta a mentionat ca civicii covasneni sunt constienti de responsabilitatea de a participa ca partid la alegeri si de a schimba decizia conducerii PCM din 6 septembrie, care stabilise ca va sustine candidati independenti. “Cu aceasta raspundere ne luam si un fel de angajament ca cel putin jumatate din acest deziderat de prag alternativ sa fie indeplinit aici, in Covasna”, a mai afirmat Csinta Samuel.

In cazul in care propunerea organizatiei din Covasna de participare la alegeri ca partid si ca acest lucru sa fie valabil pentru toate organizatiile va intampina obstacole, persoana care reprezinta PCM Covasna la intrunirea Consiliului National are mandat sa accepte o solutie “hibrid”, in sensul ca organizatiile sa decida asupra modului de a prezenta candidati PCM sau a sustine independeti, dar asta doar ca solutie ultima.

Hotararea de vineri a Comitetului National al PCM se va aplica si organizatiei din Covasna, iar potrivit lui Csinta, daca se va decide ca civicii maghiari sa nu participe in niciun fel la alegeri, se vor conforma, intrucat trebuie sa existe o disciplina de partid.

UDMR si PCM au incercat in ultimele luni, fara succes, sa ajunga la o intelegere in ceea ce priveste participarea comuna la alegerile parlamentare. In urma cu aproape o luna, PCM a anuntat ca nu va participa la alegerile parlamentare din noiembrie ca partid, ci va promova si va sustine candidati independenti in mai multe colegii uninominale.