Putem observa chiar si un dezinteres in tratrarea alegerilor din Romania, pentru cele mai importante cotidiene din Italia, Corriere della Sera si La Repubblica.

“Calin Popescu Tariceanu nu o sa mai mearga la Palatul Poporului, calare pe motocicleta lui Harley Davidson, simbol al Americii capitaliste, dupa ce, in ultimii ani s-a aflat la conducerea guvernului roman”, scrie ziarul italian Corriere della Sera, cunoscut pentru directia sa liberala.

Dar observatia jurnalistilor italieni nu este justa pentru ca, din Peninsula, situatia din Romania este analizata doar in termeni de scor electoral si de opozitie intre social-democrati si liberali, in timp ce PD-L-ul este privit doar ca “al doilea partid de opozitie”.

In ciuda superficialitatii cu care trateaza alegerile din Romania, jurnalistii de la Corriere della Sera nu uita insa faptul ca partdiul desemnat castigator-PSD, a jucat la inceput cartea vechiului partid communist al lui Ceausescu si apoi s-a aflat o perioada indelungata la conducerea tarii, chiar in timpul perioadei de tranzitie.

PNL este un partid cu un trecut glorios, fondat acum 140 de ani, si apoi inlaturat de comunisti si care a guvernat Romania intre 2004 si 2007 si a condus Romania in Uniunea Europeana, noteaza italienii.
Partidul Social Democrat din Romania pare ca a renascut insa, pe fondul crizei mondiale. PSD-ul a promis taxe mai mici pentru saraci si de asemenea o recompensa “grasa” pentru emigrantii care se vor intoarce in tara.

De cealalta parte, publicatia de centru –stanga din Italia, La Repubblica relateaza cu ceva mai multa acuratete evenimentele din Romania si se concentreaza mai mult asupra felului in care alegerile au fost percepute de catre romanii din diaspora.

Vorbim din nou, ca in anul 2004, despre un joc de aliante care va tine atentia scenei politice in Romania, in urmatoarele zile. Desi castigator, Partidul Social Democrat din Romania, ar putea sa ramana in minoritate.

Nominalizarea viitorului premier ii revine presedintelui Traian Basescu, al carui partid PD-L, a obtinut in jur de 30 de procente, in timp ce partidul liberal al premierului Taricenau a obtinut in jur de 20 de procente. Probabil, asa cum au facut si la precedentele alegeri, cele doua partide ar putea coaliza, lasand pe-dinafara Partidul Social Democrat, analizeaza jurnalistii italieni.

Douazeci si opt de romani au fost chemati la urne. Ei au fost convinsi de catre social democratii condusi de catre Mircea Geoana, care a marsat pe masuri privitoare la criza economica, noteaza La Repubblica.

Printre votanti s-au aflat si multi cetateni romani rezidenti in strainatate, care contribuie si ei, foarte mult la economia tarii, motiv pentru care au existat critici ca le-au fost repartizati numai 4 parlamentari: 2 deputati si 2 senatori. Intre acestia, din partea Partidului Liberal, candidat a fost Petre Roman (prim-ministru al Romaniei, in primele guverne de dupa caderea Regimului Ceausescu).Dar pentru un timp, pe lista candidatilor a fost vehiculat si numele Rmaonei Badescu, acum consilier al primarului Romei Gianni Alemanno. “Un fost communist care sta alturi de o fascista si care poarta la gat o cruce celtica, astia sunt cei doi ”, a declarat, potrivit La Repubblica, un roman, duminica, la iesirea de la vot.

Ramona Badescu, recent delegata de catre Alemanno, sa se ocupe de relatiile cu membrii comunitatii romanesti, a fost contestata vehement de catre conationalii acesteia, noteaza La Repubblica.”Nu ne reprezinta. Ce treaba are cu noi? Nu ne cunoaste problemele. Nu e potrivita pentru functia asta”, au declarat, potrivit publicatiei, mai multi romani din Italia.