In cazul sau, suspansul se prelungeste, pentru ca nu a reusit sa obtina mandatul de deputat de Ilfov, nici cu 50% +1 voturi si nici dupa redistribuirea la nivelul judetului Ilfov. Mandatul lui Tariceanu se joaca acum la loteria numita "redistribuirea nationala", potrivit Realitatea.

Credeti ca Tariceanu merita sa nu sa intre in Parlament? Spune-ti parerea pe forum !

Filiala PNL Ilfov a remis un comunicat in care enumera rezultatele redistribuirii voturilor la numaratoarea paralela realizata de liberali, care ii atribuie lui Calin Popescu Tariceanu mandat de deputat, in timp ce vicepresedintele Puiu Hasotti afirma ca BEC decide redistribuirea.

"Conform numaratorii paralele a voturilor si simularii realizate de PNL, in circumscriptia Ilfov mandatele de deputati se vor distribui astfel: PSD - Colegiul nr 1 - Gabriel Oprea, PDL - Colegiul nr 2 - Mircea Marin, PDL - Colegiul nr 3 - Ioana Mihaela Sandru, PNL - Colegiul nr 4 - Calin Popescu-Tariceanu. Toti cei 4 candidati sunt clasati pe primul loc in colegiile in care au candidat", se arata in comunicatul liberalilor de Ilfov, citat de NewsIn.

Concomitent, Puiu Hasotti, unul dintre vicepresedintii PNL, a declarat, la sediul central al liberalilor, ca BEC este cel care decide cum sunt redistribuite voturile din colegiile in care nu au fost castigate direct mandatele (50% plus unu).

Sansa lui Tariceanu de a obtine un mandat de deputat este pusa sub semnul intrebarii din cauza unui alt candidat PNL in Ilfov, dar din alt colegiu, care ar putea obtine scaunul de parlamentar in urma redistribuirii, deoarece colegiul celui din urma are un numar mai mare de locuitori.

Ilfovul va trimite in Parlament patru deputati, dintre care doi vor reveni PD-L, unul - PNL si cel de-al patrulea - PSD.

Problema este ca in colegiul numarul 3 Ilfov, unde a candidat liberalul Hubert Stefan Thuma, sunt mai multi locuitori decat in colegiul numarul 4, unde a candidat Tariceanu. Premierul se situeaza pe primul loc in colegiul sau, in urma scrutinului, cu 10.121 de voturi, fiind urmat de Sorin Minea (PD-L), cu 8.326 de voturi. In colegiul numarul 3, democrat-liberala Mihaela Ioana Sandru se afla pe locul I, cu 11.760 de voturi, fiind urmata de liberalul Thuma, cu 10.139 de voturi.

Sistemul actual de redistribuire a voturilor din colegiile neadjudecate direct din scrutin (50% plus unu) determina situatia in care nu este sigur ca Tariceanu, aflat pe primul loc intr-un colegiu, aduna resturile de voturi din judetul Ilfov intrunite de liberali, cata vreme exista un liberal care asteapta randul la adunarea restului de voturi cu un numar mai mare de voturi - in cazul acesta fiind vorba de un plus de 18 voturi in favoarea lui Thuma.

Prin urmare, premierul, care nu a castigat 50% plus unu in urma scrutinului de duminica, ar putea rata intrarea in Parlament in urma redistriburii. Colegiul numarul 3 are arondate localitatile Chiajna, Ciorogarla, Clinceni, Cornetu, Domnesti, Dragomiresti-Vale, Jilava, Bragadiru, Chitila si Magurele.

Potrivit unor surse politice, Tariceanu ar fi pierdut alegerile in Buftea, Corbeanca, Ciofliceni, Snagov si Balotesti, in Otopeni ar fi fost la egalitate cu candidatul democrat-liberal, Sorin Minea, iar in Mogosoaia ar fi obtinut aproximativ jumatate din numarul total de voturi.

Liderul PD-L Emil Boc a afirmat ca, inainte de a stabili conditii de negociere intre PD-L si PNL (partidul pe care democrat-liberalii il considera prima optiune la constituirea Guvernului), trebuie vazut daca presedintele PNL intra in Parlament. Asertiunea lui Boc a aparut pe fondul solicitarii catorva voci liberale (Bogdan Olteanu, Ludovic Orban), care au cerut ca orice negociere pentru formarea Guvernului la care participa PNL sa porneasca de la premisa Calin Popescu Tariceanu-premier.


Surse din PNL Ilfov au declarat ca "se numara si se renumara fiecare vot din colegiile 3 si 4" si ca "e o problema cu situatia premierului Tariceanu". Informatia a fost confirmata si din tabara PSD. Liderul PSD Ilfov, Gabriel Oprea, a confirmat pentru Cotidianul ca exista "o situatie delicata" cu candidatura lui Tariceanu. "Am aflat si eu azi-noapte ca sunt probleme. Dar va rog sa ma credeti ca nu pot sa confirm deocamdata nimic. Inteleg ca ar fi vorba despre 17 voturi care i-ar lipsi, dar nu am o confirmare. Ne auzim mai tarziu", a declarat Oprea.