Kulcsar Terza a declarat, luni, corespondentului NewsIn, ca scorul ar fi fost cu totul altul daca PCM se prezenta sub sigla sa la aceste alegeri. In plus, alta ar fi fost reprezentarea maghiarilor in Parlament daca se incheia Coalitia PCM – UDMR indelung dezbatuta inaintea alegerilor, mai spune liderul PCM.

Potrivit Biroul Electoral Judetean (BEJ), independentul sustinut de PCM Szilagyi Sandor a obtinut 5.783 de voturi (19,7%), in colegiul senatorial in care l-a avut drept contracandidat din partea comunitatii maghiare pe fostul primar din Sf.Gheorghe, Albert Almos (UDMR), care a castigat cu 55,62% colegiul din zona si a obtinut un mandat in Senat.

Celalalt independent sprijinit de civicii-maghiari, Rakosi Janos, candidat la Camera Deputatilor in colegiul nr.3, a obtinut 1.559 de voturi (9,70%). Acest colegiu a fost castigat de fostul presedinte al ANRE, Olosz Gergely (UDMR), care a luat 78% din preferintele electoratului.

"Independentii n-au adus acelasi procent cum ar fi adus partidul. Daca UDMR urmarea sa reprezinte minoritatea maghiara din Ardeal in Parlament, incheiam Coalitia. Ei n-au incheiat-o si au pus in pericol reprezentarea maghiarilor. Urmaresc interese personale, au avut noroc ca au intrat”, a declarat Kulcsar, mentionand ca a primit semnale de incalcari ale legii electorale de catre UDMR, in anumite sectii de votare.

Cat despre prezenta la vot in Covasna, care a fost de 33,5 %, printre ultimele din tara, presedintele PCM Covasna a afirmat ca este cauzata tot de faptul ca nu au participat ca partid la alegeri si ca, in plus oamenii ar fi satui de “politica mincinoasa a UDMR”.

"Daca se incheia Coalitia PCM – UDMR alta era si participarea la vot”, a spus Kulcsar.

Facand un scurt rezumat al negocierilor dintre PCM si UDMR dinaintea alegerilor parlamentare, privind o colaborare, presedintele PCM Covasna a declarat ca UDMR nu a dorit sa incheie aceasta Coalitie, iar in momentul in care PCM a dorit patru locuri pe listele Uniunii, li s-au oferit doar doua. "Am vrut sa acceptam pana la urma si cele doua, dar am primit ulterior informatia ca cei care nu au castigat la alegerile locale nu pot participa pe listele UDMR, prin urmare presedintele PCM, Szasz Jeno sau candidatii la locale Kovacs Istvan si Csinta Samu nu puteau participa. A picat tot, s-a vazut clar ca nu doresc”, a completat acesta.

Aceeasi sursa spune ca UDMR nu se poate mandri cu rezultatele obtinute avand in vedere ca 70% din populatia judetului nu s-a prezentat la vot.

Potrivit datelor prezentate de BEJ Covasna, UDMR a obtinut inainte de redistribuire cinci mandate de parlamentar, din cele sase existente, iar in colegiul romanesc a obtinut cele mai multe voturi si locul urmeaza sa fie atribuit prin redistribuire.