Conform legii, persoanele private de libertate, de cetatenie romana, aflate in unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor, au avut dreptul sa voteze doar daca au varsta de 18 ani si daca nu au fost condamnate la pierderea drepturilor electorale. Votarea a fost insa aproape inexistenta din cauza articolului 71, raportat la art. 42 din Legea nr. 35/2008, conform caruia dreptul de vot al categoriilor de persoane private de libertate mentionate poate fi exercitat daca fusesera indeplinite urmatoarele conditii: persoana sa aiba domiciliul in unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia se afla locul de detentie; sa fi existat o solicitare scrisa a persoanei private de libertate cu privire la exercitarea dreptului la vot; solicitarea scrisa sa fi fost depusa de apartinatorii persoanelor private de libertate la sectiile de votare unde condamnatii sau arestatii cu drept de vot sunt arondati conform domiciliului.

Asa fiind, ieri, la Penitenciarul Rahova, din 1.464 persoane, doar 50 aveau drept de vot. Purtatorul de cuvant al institutiei, Marius Mitranescu, a declarat ca nimeni nu votase pana la orele 14. Desi conducerea penitenciarului luase legatura cu familiile celor 50 de persoane, nu s-a intamplat sa vina nici o urna de la vreo sectie de votare din zona unde figura vreunul din cei 50”.

Mai precis, apartinatorii unei persoane cu drept de vot, aflata intr-un loc de detentie, trebuiau sa depuna cerere la biroul electoral si cei de la sectia unde figureaza cu domiciliul detinutul sau retinutul, iar acestia urmau sa trimita urna (numai daca era vorba de aceeasi localitate cu cea in care se afla penitenciarul), cu buletinele de vot. La Jilava, a votat o singura persoana. Nici unele celebritati ale penitenciarelor n-au avut cum sa voteze din cauza criteriilor impuse de lege. Spre exemplu, Camatarii nu au avut cum sa-si exprime votul pentru ca unul se afla la Penitenciarul Craiova, altul la Slobozia.