Oamenii erau revoltati ca au facut un drum, de multe ori din alte localitati decat din Chisinau, iar odata ajunsi la poarta sectiilor de votare li s-a spus in forma categorica ca nu pot vota pentru ca nu au domiciliul in Republica Moldova. Oamenii erau nemultumiti ca nu au fost informati despre acest aspect al noilor reguli de participare la vot.

Ambasada Romaniei la Chisinau a difuzat de mai multe ori comunicate prin care informa cetatenii moldoveni care au si cetatenie romana ca pot participa la votare exclusiv in baza pasaportului romanesc cu domiciliul stabilit in Republica Moldova.

MAE roman a anuntat ca sectiile de votare 118 si 119 de la Chisinau au inregistrat cea mai buna prezenta din circumscriptiile din afara tarii. Pe intreg parcursul zilei in fata acestor sectii de votare au fost mici cozi de 10-20 de persoane care asteptau sa intre sa voteze. Alegerile s-au desfasurat fara incidente.

Campania electorala pentru Parlamentul Romaniei desfasurata de concurentii electorali in Republica Moldova a trezit nemultumirea autoritatilor moldovene, care, prin vocea Ministerului de Externe de la Chisinau, au declarat ca desfasurarea acestei campanii fara coordonarea prealabila cu autoritatile statului moldovean este "inacceptabila". Ulterior, si ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, a declarat ca "Chisinaul este foarte ingrijorat de oscilatiile politice care au loc in tara vecina, Romania, in perioada electorala si nu doreste ca acestea influenteze negativ bunele relatii stabilite intre Chisinau si Bucuresti".

"Este necesar ca toti participantii la evenimentele politice respective sa se ghideze cu strictete dupa prevederile cadrului legislativ national al tarii unde ei se afla", a declarat joi ministrul moldovean de externe Andrei Stratan.

Dupa aceste declaratii, mai multi membri ai staff-ului electoral al concurentilor pentru alegerile parlamentare din Romania au avut probleme cu autoritatile moldovene, fiind retinuti si anchetati de politia moldoveana.