Presedintele BEM a declarat pentru NewsIn ca a fost informat de Oficiul electoral numarul 1 cu privire la cererea a 19 presedinti si loctiitori de sectii de votare de a se retrage din aceste functii. In acest sens a fost informat prefectul care trebuie sa solicite Tribunalului Bucuresti rezolvarea acestei situatii.

Potrivit lui Visan, Tribunalul Bucuresti poate sa decida inlocuirea acestora sau sa-i oblige sa-si indeplineasca atributiile, insa o solutie a acestei situatii poate fi gasita chiar si in dimineata alegerilor. O varianta este, in cazul in care cei 19 presedinti si loctiitori nu se prezinta la sectiile de votare, inlocuirea lor cu persoane aflate in fondul de rezerva. "Daca acestia nu se prezinta duminica dimineata la ora 6:00 la sectiile de votare, este posibila inlocuirea lor din fondul de rezerva de 10% din numarul total de presedinti si loctiitori", a declarat Alin Visan.

Pe de alta parte, reprezentantul PD-L in BEM, Marian Zlotea, a precizat pentru NewsIn ca cei 19 au primit deja sacii cu buletinele de vot si au semnat pentru ei, iar refuzul acestora de a mai participa la alegeri ar putea atrage sanctiuni.

In cursul acestei saptamani, Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti a mai solicitat Tribunalului Bucuresti inlocuirea a 4 presedinti de sectii de votare din Sectorul 1 al Capitalei. Masura a fost luata, la 26 noiembrie, ca urmare a unei sesizari primite din partea Biroului Electoral Municipal Circumscriptia nr. 42 - Bucuresti in care se preciza ca cei 4 nu au participat la instructajul organizat in data de 25 noiembrie 2008 in vederea pregatirii procesului electoral.

Totodata, prefectul Capitalei, Ion Tincu, a dispus verificari cu privire la faptul ca 4 persoane desemnate ca presedinti de sectii de votare au declarat pe proprie raspundere ca au facut instructajul la sediul PNL, pentru a stabili conditiile si imprejurarile in care au fost date aceste declaratii.

Reprezentantul PD-L in Biroul Electoral Municipal, Marian Zlotea, a anuntat, miercuri, ca primarul sectorului 1, Andrei Chiliman (PNL), a sesizat BEM cu privire la faptul ca trei presedinti de sectii de votare si un loctiitor au fost chemati pentru instructaj la sediul central al PNL.

Zlotea a declarat, intr-o conferinta de presa, ca BEM a primit o scrisoare din partea primarului Andrei Chiliman la care acesta a anexat patru declaratii olografe apartinand unor presedinti de sectii si unui loctiitor din sectii arondate colegiului 1 pentru Camera Deputatilor. "Persoanele ale caror declaratii le anexez au fost numite de Prefectura, in locul celor propuse de Primaria sectorului 1. In aceste conditii si pentru a nu aparea suspiciuni privind rezultatul alegerilor, va rog sa analizati aceasta situatie si sa dispuneti in consecinta", se arata in textul scrisorii despre care Zlotea afirma ca ar fi fost trimisa BEM de catre edilul sectorului, Andrei Chiliman.

In declaratiile anexate, cei patru sustin ca vineri, 21 noiembrie, ora 18.30, au primit instructajul in vederea alegerilor din 30 noiembrie. "Subsemnata, Stefanescu Daniela, am participat la instructajul din 21.11.2008 la sediul PNL Bucuresti, b-dul Aviatorilor nr. 86, orele 18.30", se arata intr-una din declaratiile prezentate de catre Zlotea. Stefanescu Daniela este presedintele sectiei de votare 25 din sectorul 1. Ceilalti au fost repartizati sectiilor 10, 13 si 24.

Zlotea a declarat ca, prin instructajul din sediul central al PNL, este incalcata Legea 35 din 2008 referitoare la organizarea alegerilor. "Nici un presedinte de sectie de votare nu are ce cauta la un sediu de partid politic. Chemarea lor pentru instruire este o sfidare grava a legii. Este de neinteles ce instructaj puteau primi la sediul PNL", a spus pedelistul.