Daca Traian Basescu are dreptul sa-l desemneze pe viitorul premier si doreste ca guvernul sa fie instalat pana la Craciun, Ion Iliescu isi aroga si el dreptul, prin Mircea Geoana, care l-a chemat luni in ajutor, de a participa la negocierile de la Cotroceni. "Doamne fereste sa avem anticipate!", a exclamat Basescu.

Traian Basescu, adept al unui guvern de dreapta, si Ion Iliescu, sustinator al stangii, curteaza pe fata PNL.

Actualul Presedinte, Traian Basescu, si fostul presedinte Ion Iliescu au decis sa devina activi in ultima saptamana a campaniei electorale. Traian Basescu a explicat si de ce: "Partidele nu au fost pregatite sa le lipseasca locomotiva. Constat ca nu au fost pregatite pentru alegeri parlamentare si tot pentru prezidentiale si-au desemnat un lider". Pornind de la pozitionarea ambilor pe scena politica, Traian Basescu a criticat politica de stanga, iar Ion Iliescu pe cea de dreapta. Presedintele Traian Basescu s-a declarat un adept al economiei de piata si a spus ca afirmatiile "apologetilor stangii", potrivit carora criza economica internationala ar insemna colapsul capitalismului, sunt eronate. "Am vazut apologeti ai stangii tipand: «Iata colapsul capitalismului. Sa venim noi, comunismul, sa punem lucrurile la punct!».

Socialismul biruitor, care ne-a lasat vreo 50 de ani in urma. Cred ca este una dintre marile erori si, sigur, apologetii economiei de stat si ai societatii controlate si-au gasit momentul sa se manifeste", a declarat luni seara Traian Basescu. El a precizat ca are convingerea ca masurile de stanga nu mai pot continua.

Ieri Ion Iliescu a simtit nevoia sa dea o replica usturatoare: "Am asistat la o incercare de demonizare a stangii, apoi de un fel de stimulare a fricii, frica de comunism, o spune cine? Traian Basescu, care s-a nascut, a crescut, vine din comunsim, a facut si ceva avere si aceasta confuzie totala intre comunism, socialism, socialism democratic", a comentat Iliescu. Dupa care l-a acuzat pe Basescu de faptul ca ar dori, de fapt, sa bage lumea in sperieti, ca panicheaza populatia vorbind despre o posibila prabusire a sistemului de pensii si ca ar face o confuzie grava intre capitalism si economie de piata. Basescu i-a replicat: "Banuiesc ca are si dansul refularile dansului".