Pe langa cele trei mari formatiuni politice, in viitorul Legislativ ar urma sa intre doar UDMR, care poate depasi pragul electoral, prin cele 5 procente pe care ar urma sa le obtina. PNG si PRM nu ar reusi sa depaseasca pragul de 5%, INSOMAR creditandu-le cu numai 3% din intentia de vot a electoratului.

Candidatii PSD si PC sunt si cei mai cunoscuti alegatorilor. La intrebarea "Despre candidatii carui partid din colegiul dumneavoastra stiti cele mai multe lucruri?", 31% dintre respondenti i-au indicat pe reprezentantii celor doua partide aliate, 26% pe democrat-liberali, iar 17% pe candidatii liberali. Un procent semnificativ, de 15%, au afirmat ca nu stiu nimic despre nici un candidat.

PSD si PC au o mai mare aderenta in mediul rural, acolo unde intentia de vot pentru cele doua partide este de 39%, pe cand in mediul urban se ridica la 32%. La orase, pedelistii inregistreaza un scor de 35%, in timp ce la sate ar obtine doar 28% din sufragii. In ceea ce priveste distributia regionala a intentiei de vot, cercetarea sociologica a reliefat ca Muntenia a devenit principalul fief PSD, cu 45%, in timp ce PD-L si PNL sunt cotate, in aceasta zona, la 28%, respectiv 20%. Si in Moldova pesedistii au doua procente in fata democrat-liberalilor, 36% fata de 34%. In schimb, PD-L este mai bine cotat in Bucuresti, unde ar putea obtine 38% din voturi, in timp ce PSD ar scoate un scor de 21%, iar liberalii s-ar situa in media nationala. In Transilvania, scorul PD-L este estimat la 32%, iar cel al PSD la 26%. Liberalii ar obtine 20%, iar UDMR, 14%.

Pesedistii au o popularitate de 40% in randul celor cu studii de cel mult zece clase, pe cand absolventii de liceu i-ar vota in proportie de 32%, iar cei cu studii superioare de 28%. In cazul pedelistilor situatia este inversa: 27% dintre cei cu zece clase, 35% dintre cei cu liceu si 39% dintre intelectuali. In ceea ce priveste scorul PNL, variatia este irelevanta, procentajul lor variind intre 20 si 22%.

PD-L se afla pe primul loc in preferintele alegatorilor sub 50 de ani, pesedistii fiind preferatii celor ce depasesc aceasta varsta. Astfel, pentru grupa 18-34 de ani, PD-L are 34%, PSD 30%, iar PNL 24%. Pe intervalul de varsta 35-49 de ani, pedelistii raman la acelasi procentaj, pesedistii castiga un procent, iar liberalii pierd doua. Ordinea in clasament se modifica pe intervalul de varsta 50-64 de ani. Pe primul loc trece PSD-37%, urmat de PD-L, cu 31% si PNL, cu 19%. La cei de 65 de ani si peste, preferinta pentru social-democrati ajunge la 45%, pe cand cea pentru democrat-liberali scade la 26%, iar liberalii ajung la 17%.

Sondajul a fost realizat de INSOMAR pentru Realitatea TV in perioada 21-23 noiembrie pe un esantion 12.494 de persoane intervievate prin chestionar la domiciliu. Celor intervievati li s-a prezentat, in timpul chestionarii, lista cu candidatii de la Camera Deputatilor si Senat din colegiul la care sunt arondati. Eroarea teoretica admisa este de 1,5%.

Precedentul sondaj INSOMAR, dat publicitatii pe 9 noiembrie, plaseaza candidatii PD-L pe primul loc in ceea ce priveste optiunile de vot, cu 36.6%- , urmati de cei ai PSD+PC cu, 31,9% si de liberali cu 17,5%.
La intrebarea "Daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, cu candidatul carui partid ati vota?", 36,6% dintre cei intervievati ar vota pentru candidatul PD-L, 31,9% ar vota cu candidatul PSD+PC, 17,5% cu cel al PNL, 5,5% cu cel al UDMR. Sub pragul de 5% se afla PRM cu 4,7% si PNG -CD cu 2,8%, in vreme ce 1% dintre cei intervievati ar opta pentru un alt candidat. Dintre persoanele chestionate, 20,8% au declarat ca nu sunt decisi cu cine sa voteze, iar 9,3% nu ar vota.

Sondajul dat publicitatii in saptamana alegerilor de INSOMAR nu este insotit de un studiu sociologic, menit sa deceleze ce anume a marcat schimbarea ierarhiei de partide in ultimele doua saptamani, care a determinat trecerea PSD in fruntea preferintelor electoratului, dupa un decalaj fata de liberal-democrati de 4,7%.

Studiul INSOMAR prezinta, spre comparatie, rezultatele unor sondaje realizate in luna iulie si septembrie. Astfel, PD-L se afla in scadere in optiunile electoratului, in iulie 38,5% dintre cei intervievati ar fi votat cu candidatul PD-L, iar in septembrie 39,4%. La fel, PNL coboara in sondaje fata de luna septembrie, cand candidatii liberali ar fi obtinut 19,9% din voturi, in vreme ce in iulie 16,1% dintre cei chestionati ar fi votat candidatul PNL. Candidatul PSD apare in sondajul din luna iulie cu 26,4%, iar in septembrie cu 24,7% din optiunile de vot.

Studiul a fost realizat de INSOMAR in perioada 30 octombrie - 3 noiembrie 2008, pe un esantion de 1201 de persoane, fiind reprezentativ pentru populatia

Romaniei cu varsta de peste 18 ani. Interviurile au fost realizate in 50 localitati urbane si 49 localitati rurale din 40 de judete si in municipiul Bucuresti.

Cercetarea a fost realizata folosind tehnica sondajului de opinie, pe baza de chestionar administrat la domiciliul persoanelor intervievate.

Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute, garantata cu o probabilitate de 95%, este de 3%