"Voi respecta Constitutia, voi consulta partidele si nu voi ezita sa afirm preferinta mea in numirea primului-ministru. (…) Ce pot sa spun este ca nu am in vedere acum o asemenea solutie. Sunt dintre politicienii care sutin ca guvernarea, mai ales in momente de dificultate economica, trebuie asumata de politicieni, pentru ca de-aia se zbat sa ajunga la guvernare. Responsabilitatea trecerii prin perioada de afectare a Romaniei de criza globala trebuie sa apartina politicienilor si nu poate fi pusa in spatele unui tehnocrat", a declarat, luni, presedintele Traian Basescu, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Cotroceni.

In ceea ce priveste programul viitorului Guvern, presedintele a aratat ca, indiferent de orientarea doctrinara pe care o va avea, Executivul care se va degaja in urma alegerilor din 30 noiembrie nu poate iesi din limitele angajamentelor asumate de Romania, pentru perioada 2007-2013 prin "Planul national de dezvoltare". "Noi avem aici ceva care nu ne da banii daca nu-l respectam. (..)Daca acest program este de dreapta sau de stanga imi este foarte greu sa va spun. Este unul total adapatat la prioritatile Romaniei de la intrarea in UE", a spus seful statului, exprimandu-si convingerea ca acest program asumat ca membru al Uniunii Europene poate fi dus la capat mai bine cu ajutorul masurilor de dreapta.
"Am convingerea ca masurile generale de dreapta vor fi cele care vor stimula aplicarea acestui acest program. Vor crea resursa financiara si competente care sa-l puna in aplicare cu maxima eficienta", a precizat presedintele.

De altfel, seful statului s-a declarat un adept al economiei de piata si a precizat ca afirmatiile "apologetilor stangii", potrivit carora criza economica internationala ar insemna colapsul capitalismului, sunt eronate. "Am vaut apologeti ai stangii tipand: “iata colapsul capitalismului. Sa venim noi, comunismul sa punem lucrurile la punct". Socialismul biruitor, care ne-a lasat vreo 50 de ani in urma. Cred ca este una din marile erori si sigur, apologetii economiei de stat si a societatii controlate si-au gasit moment prielnic sa se manifeste", a spus Basescu.

In opinia sefului statului, criza financiara cu efecte in economia globala nu este decat o reactie a pietelor la "pierderea controlului si la despinderea de realitate". "Am vrut sa cheltuim infinit mai mult decat aveam. Sistemului bancar i-a convenit si a creat tot felul de produse toxice in care nu se mai plimbau bani ci informatii pe calculator si s-a ajuns la colapsul sistemului financiar.

Un sistem financiar caruia piata i-a aplicat o corectie dura si acum o omenire intreaga a venit cu picioarele pe pamant", a precizat Basescu.