Este necesar sa avem un grup parlamentar puternic, pentru a ne putea realiza obiectivele, dar si pentru interesul national”, a spus Marko Bela.

In privinta colegiilor din strainatate, Marko Bela mizeaza pe succesul lui Bela Karoly, fostul antrenor al Nadiei Comaneci, care candideaza in SUA, dar si pe candidatii de la Budapesta, unde duminica a avut loc o actiune electorala. „Este foarte greu sa identifici alegatorii de acolo, pentru ca este necesar sa fie persoane de cetatenie romana, dar stabilite acolo. Sper ca UDMR sa dobandeasca un mandat in strainatate din cele 4 de deputati si doua de senatori. Domnul Bela Karoly nu este un candidat de vitrina, este un om foarte angajat in aceasta campanie”, a spus Marko Bela.

Politicianul a adaugat ca spera ca actualul presedinte american, Barak Obama, va avea o alta abordare in ceea ce priveste minoritatile. Marko a aratat ca saluta vizita unui secretar al ambasadei SUA in zonele unde locuiesc maghiari si faptul ca acesta s-a interesat de „aspiratiile maghiarimii”. „Eu nu m-am intalnit cu domnia sa, fiind in campanie dar salut gestul. Dupa ce in anii '90 SUA au avut un interes deosebit pentru problemele legate de drepturile omului si ale minoritatilor, pe vremea administratiei republicane, din mai multe motive, inclusiv 11 septembrie, acest interes a slabit mult. In continuare, noi am vrea sa contam pe interesul SUA in ceea ce priveste drepturile minoritatlor. Nu stiu daca prezenta secretarului este un semnal de schimbare, dar as vrea sa cred ca da”, a spus Marko.

Liderul unional a mai spus ca, din discutiile pe care le-a avut cu oamenii din sute de localitati prin care a trecut in timpul campaniei, a reiesit ca acestia sunt interesati de autonomie, chiar daca sunt mult mai preocupati de problemele sociale.