Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie au fost trimise in strainatate 620.000 de buletine pentru Camera Deputatilor si acelasi numar de buletine pentru Senat, in total 1.240.000 de buletine de vot peste hotare.

Acestea au fost repartizate dupa cum urmeaza: Colegiul Uninominal 1 (spatiul UE) – 300.000 buletine; Colegiul 2 (statele europene non-UE, tarile CSI si Asia) – 100.000 buletine; Colegiul 3 (America, Australia) – 120.000 buletine; Colegiul 4 (Africa si Orientul Mijlociu) – 100.000 buletine.

Romanii din strainatate trebuie sa desemneze patru reprezentanti pentru Camera Deputatilor (unul pentru fiecare colegiu uninominal) si doi senatori (unul pentru Europa si Asia si altul pentru America, Australia si Africa). Colegii uninominale din strainatate apartin de Circumscriptia 43, al carei birou electoral functioneaza deja la sediul MAE.

Pentru romanii din strainatate au fost organizate 221 de sectii de votare, cu 79 mai mult decat in 2004. In anii trecuti emigrantii romani s-au plans ca erau nevoiti sa parcurga distante imense pentru a putea vota. Astfel, la alegerile din 2004 fusesera organizate numai 142 de sectii de votare in strainatate, la referendumul de la 19 mai 2007 doar 176, iar la europarlamentare doar 181.

Dintre cele 221 de sectii de votare, 39 vor fi in Italia si Spania, iar 29 in SUA. Chiar daca in strainatate vor fi trimise 1.240.000 de buletine de vot, potrivit statisticilor, la niciun scrutin de pana in prezent nu au votat mai mult de 70.000 de romani din afara granitelor.

Cele 19 sectii de votare din Italia sunt repartizate astfel: patru la Roma, doua la Milano, doua la Torino si cate una la Genova, Florenta, Treviso, Padova, Trento, Palermo, Cagliari, Napoli, Bologna, Trieste si Bari.

Cele 20 sectii de votare din Spania sunt: doua la Madrid si cate una la Alcale de Henares, Cosalda, Bilbao, Ciudad Real, Santiago de Compostela, Palma de Mallorca, Zaragoza, Sevilla, Roquetas de Mar, Murcia, Castellon de la Plana, Alicante, Valencia, Torrejon de Ardoz, Alcazar de San Juan, Malaga si Tarragona.

Cetatenii romani din strainatate vor putea vota la alegerile parlamentare din 30 noiembrie numai daca au domiciliul sau resedinta in tara in care se afla. Cetatenii romani care, in ziua alegerilor, se vor afla in alta tara, in scop turistic sau de afaceri, nu vor putea vota. Resedinta in strainatate va trebui probata, cu ajutorul unor acte doveditoare eliberate de autoritatile din tara in care locuiesc alegatorii romani.

Romanii cu domiciliul in strainatate pot vota pe baza pasaportului simplu valabil cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate. Cetatenii romani cu resedinta in strainatate pot vota cu pasaportul simplu valabil sau, in cazul statelor membre UE, cu cartea de identitate valabila, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate.