Programul de guvernare al PSD privind agricultura si dezvoltarea rurala prevede un buget anual pentru agricultura de 4% din PIB si regandirea intregului sistem de finantare prin bugete multianuale si acordarea ajutoarelor de stat maxim permise de normele europene pentru toate activitatile si produsele.

"Este, poate, cel mai ambitios program din ultimii 18 ani, dar se bazeaza pe fonduri reale, sunt fondurile pe care PSD le-a negociat in anii 2003-2004, le-a obtinut si s-a stiut la vremea respectiva destinatia fiecarei sume. Din pacate, din 2007, cand acestea putea fi utilizate, nimeni nu le-a folosit. Nu este vina taranilor sau a potentialilor beneficiari, este vina autoritatilor, a celor patru ministri ai agriculturii si a Ministerului de Finante", a declarat, joi, seful departamentului de agricultura al PSD, Valeriu Steriu, dupa prezentarea programului de guvernare al social-democratilor pe domeniul agriculturii.

Social-democratii se angajaza ca, daca ajung la guvernare, sa aloce din bugetul national, o suma nerambursabila de 70 de mii lei pe exploatatie pentru 20.000 de exploatatii agricole noi, infiintate de tineri sub 40 de ani, sprijin finaciar nerambursabil de 15% din valoarea totala a tranzactiei pentru cumpararea, de catre tinerii fermieri, de terenuri agricole de pana la 50 de hectare, ajutoare de instalare pentru tinerii fermieri printr-un grant de 25.000 de euro din partea Guvernului sau sa acorde, gratuit, 20 de hectare din patrimoniul ADS pentru fiecare ferma noua de 20 de capete de vaci de lapte. Sirul subventiilor si ajutoarelor promise de PSD continua cu acordarea sumei de 390.000 euro pentru fiecare grup de producatori pe o perioada de 5 ani pentru constituirea si administrarea grupurilor de producatori recunoscute oficial, in vederea asigurarii desfacerii produselor agricole pentru micii fermieri. De altfel, programul PSD prevede si sustinerea cu 50% din fonduri externe si nationale a circa 12.000 de proiecte de investitii in exploatatiile agricole.

PSD vrea sa pregateasca si un sistem propriu de pensii suplimentare pentru agricultori incepand prin acordarea, chiar din acest an, a unui supliment financiar pentru pensionarea a circa 400.000 de fermieri si lucratori agricoli. Aceasta masura vine in ajutorul agricultorilor care, din cauza crizei economice, ar fi altfel nevoiti sa-si inceteze activitatea si sa intre in somaj.

In continuare PSD se angajaza sa sustina producatorii agricoli cu 1.500 de lei pentru fiecare hectar de teren arabil, sa subventioneze samanta certificata de grau si porumb de la bugetul de stat, cu 0,7 lei/kg pentru grau si 3,5 lei/kg pentru porumb, sa reduca pretul motorinei folosite pentru agricultura cu 50%, sa acorde 1.500-1.600 de lei pentru fiecare hectar cultivat cu produse ecologice. Social-democratii mai stabilesc si ca valoarea rentei viagere asupra terenurilor agricole sa fie de minim 200 de euro pe hectar.

Fermele de subzistenta care se restructureaza in perioada 2009-20012 ar urma sa primeasca si ele cate 1.800 de euro pe an, urmarindu-se astfel eliminarea decalajelor dintre fermieri. Statul ar urma sa subventioneze cu 50% achizitionarea de echipamente pentru irigatii si a unor echipamente agricole.

Valeriu Steriu a anuntat ca PSD doreste reducerea deficitului balantei comerciale pentru produsele agricole, ca va actiona pentru irigarea a minimum 1 milion de hectare si ca va reduce TVA pentru produsele agricole de la 19% la 5%. In plus, programul PSD cuprinde subventii proprietarilor care au terenuri cu o suprafata mai mica de un hectar, dar si plata a 50% din pretul motorinei.

Social-democratii nu au neglijat, in elaborarea programului de guvernare, nici zootehnia, sectorul sanitar veterinar si pentru siguranta animalelor sau dezvoltarea cercetarii stiintifice din agricultura. Pentru continuarea programului "Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura" de 60 de milioane de euro, Guvernul va contribui cu 18,6 milioane de euro, restul de 41,4 euro reprezentand un imprumut la Banca Mondiala.