Potrivit procurorilor DNA, una dintre firmele fostului prefect, Tutto Mobili S.R.L. Tg-Jiu, a beneficiat de pe urma vanzarii fara licitatie a respectivului utilaj catre Complexul Energetic Turceni, prin intermediul directorului general Dumitru Cristea.

Primul dosar penal pe numele lui Surupaceanu a fost deschis de procurorii DNA in luna iulie 2008, sub acuzatia de abuz in serviciu. Dosarul a fost disjuns de procurorii DNA din cel in care fostul sef al Romsilva, actualul deputat PSD Ion Dumitru, a fost trimis in judecata tot pentru abuz in serviciu, dupa ce a achizitionat de la o firma privata un vehicul militar din anul 1978, pe post de buldozer.

In acelasi caz, procurorii anticoruptie l-au audiat, in luna februarie a acestui an, in calitate de martor, pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie.

De altfel, la iesirea de la DNA, Mischie a declarat presei ca a fost intrebat de procurori despre fostul prefect PSD de Gorj, Mugurel Surupaceanu, si despre utilizarea de catre acesta din urma a unor utilaje. "Am fost chemat ca martor. Procurorul m-a rugat sa-i fac o caracterizare lui Mugurel Surupaceanu, fost prefect PSD de Gorj. M-au intrebat si despre niste utilaje folosite de acesta", a declarat, la acel moment, Mischie.
Firma controlata de Mugurel Surupaceanu si administrata de Florin Bogdan Stanciu - Eufrat SRL -, a cumparat un tanc de la o societate fantoma, Severom Trans, care l-a importat la valoarea de 6.250 dolari, in anul 2003.

"Surupaceanu nu a reusit sa fructifice in niciun fel vehiculul si s-a invartit in asa fel incat Ion Dumitru de la Romsilva a primit dispozitie pe linie de partid sa cumpere tancul acela ", au declarat, pentru NewsIn, surse judiciare. Astfel, in 2004, societatea Eufrat ar fi vandut vehiculul militar catre Romsilva cu un adaos de 1.744%, ceea ce inseamna aproape 300.000 de dolar