Campanie Go To Vote

Pentru a intelege uninominalul, trebuie sa recapitulam intai sistemul de vot existent pana acum.


  • Votul Proportional

Actualul mod de scrutin din Romania este de unul tip proportional, pe baza de liste, alegatorii votand partidul pe care il sustin. Avantajul acestui sistem este ca asigura reprezentarea in parlament a principalelor curente de opinii din societatea romaneasca. Pe de alta parte, dezavantajul este ca populatia trebuie sa voteze liste si nu persoane. Aceste liste propun, de multe ori, doar niste simple nume, persoane care nu au locuit niciodata in judetul pe care il vor reprezenta in parlament si nu pot sustine interesele judetului respectiv.


  • Votul Uninominal

In primul rand, votul uninominal presupune impartirea regiunilor tarii in colegii uninominale, si nu in circumscriptii, cum se facea pana acum.

Delimitarea colegiilor uninominale

In fiecare colegiu uninominal exista un anumit numar de candidati, cate un membru al fiecarui partid inscris in competitia electorala.

Alegatorii vor putea vota astfel persoana pe care ei o considera cea mai apta sa le reprezinte interesele in Parlament sau in Senat. Alegatorii trebuie insa sa tina cont si de partidul din care se trage candidatul preferat.

Cu toate astea, alegatorii nu trebuie sa se pacaleasca singuri, desi teoretic, un membru al parlamentului ar trebui sa le fie recunoscator celor care l-au ales si sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a le reprezenta interesele in Parlament. Lucrurile nu stau chiar asa, caci indiferent de tipul de vot un membru al parlamentului este si va ramane loial in primul rand partidului pe care il reprezinta. In chestiunile cu adevarat importante el va vota intotdeauna asa cum hotaraste conducerea partidului.

Scrutinul Majoritar Uninominal presupune declararea drept castigator al alegerilor a candidatului care obtine numarul cel mai mare de voturi.

CAUTA COLEGIUL

Simulare sistem electoral 2008

Pentru ca un partid sa poata intra in Parlament, acesta trebuie sa obtina minim 5% din voturile electoratului. Adica, daca un candidat dintr-un anumit colegiu a obtinut majoritatea de voturi, insa partidul de care acesta apartine nu a reusit sa obtina (per total) 5% din voturile populatie, acest candidat nu va intra in Parlament, iar voturile obtinute de el vor fi impartite intre restul candidatilor din respectivul colegiu uninominal.

Intr-o formulare mai oficiala votul uninominal presupune un sistem de vor majoritar si se bazeaza pe o procedura majoritara (votul pe liste fiind un sistem proportional) si este intalnit si sub formula "Castigatorul ia totul".

Principalele caracteristici ale acestui tip de vot constituie faptul ca permite aparitia unor guverne stabile ca urmare a majoritati stabilite prin vot. Dar, consecinta este nereprezentarea segmentului de electorat care a votat candidatul invins.

Sistemele electorale din toate statele membre ale Uniunii Europene