Premierul Tariceanu, propus de PNL sa ocupe in continuare fotoliul de prim-ministru, daca va fi in situatia de a nominaliza seful Executivului, si-a lansat miercuri seara, de la sediul Guvernului, planul anticriza. Programul vizeaza trei directii principale: masuri care vizeaza cetatenii amenintati cu pierderea locurilor de munca, ajutorarea firmelor, a societatile romanesti cu precadere si protejarea sistemului bancar.

Printre proiectele liderului liberal se afla acordarea a 1000 de euro firmelor care vor angaja persoane care si-au pierdut slujba de mai mult de 3 luni, alocarea a 3 miliarde de euro pentru a ajuta firmele care investesc in inovatie si care creeaza locuri de munca in domenii de varf. "Prin acest program vom putea crea, direct si indirect, intre 80.000 si 100.000 de noi locuri de munca, mai bine platite", spune Calin Popescu Tariceanu.

Premierul promite reducerea contributiilor de asigurari sociale cu inca zece puncte procentuale. "Asadar vom ajunge la un CAS de 30% dupa ce, in urma cu patru ani, aveam nu mai putin de 49,75% contributii de asigurari sociale. Vom ajunge, astfel, la una dintre cele mai scazute valori ale CAS din Europa", a spus el.

Planul mai prevede acordarea unui premiu fiscal de 5% din valoarea impozitului pentru plata la timp de catre firme, persoane fizice autorizate si populatie a darilor catre stat. Tot de la 1 ianuarie 2009, dividendele reinvestite vor fi scutite de impozitul de 16%. O alta masura vizeaza alocarea a 220 de milioane de euro pentru constructia de locuinte sociale. Fondurile alocate de la buget pentru programele de constructii de locuinte - nu doar pentru cele sociale - se vor dubla, inclusiv fondurile destinate subventionarii dobanzilor la creditele ipotecare.

Tariceanu a mai anuntat ca va majora capitalul social al CEC cu 250 de milioane de euro in scopul finantarii IMM-urilor si agriculturii. Mai mult, premierul a promis masuri pentru cresterea sustinerii IMM-urilor de catre Eximbank.

"Guvernul meu va suplimenta cu 500 de milioane de euro cheltuielile de investitii in agricultura prin Programul Fermierul"
, este o alta promisiune a liderului liberal inclusa in programul anticriza. "Masurile stabilite vor fi suplimentare cheltuielilor cu investitiile deja programate pentru anul 2009, prin proiectul de buget transmis Parlamentului. (...) Trebuie sa refuzam orice perspectiva pesimista cum sunt cele ale multora dinte politicienii nostri. Eu, ca majoritatea romanilor, cred in capacitatea noastra de a trece peste orice obstacol", a declarat seful Executivului.

PD-L mizeaza pe scutirea pe profitul reinvestit si metinerea cotei de 16%

Potrivit lui Theodor Stolojan, programul anticriza al PD-L urmareste trei scenarii pe care economia romaneasca le-ar putea urma, si anume: cresterea economica de 7%, de 5% sau de 4% pe an, fara sa dea alte detalii.

Programul anticriza propus de PD-L prevede masuri atat la nivelul Uniunii Europene cat si la nivelul politicii interne, menite sa incurajeze productivitate si competivitate si sa stopeze risipa banului public, dupa cum sustine prim-vicepresedintele partidului, Theodor Stolojan.

Pe plan intern, progamul anticriza al PD-L are ca principala masura reforma administratiei publice, prin nucleul sau - descentralizarea.

PD-L doreste, de asemnea, adoptarea legilor privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici si ale personalului contractual din sectorul bugetar, pentru inlaturarea haosului din acest sistem si a exceselor de venituri a unor persoane, pe care Stolojan i-a numit "baroni bugetari".

Reforma sistemului de venituri pentru managementul companiilor cu capital majoritar de stat, pentru stimularea performantei si eliminarea conflictelor de interese, este o alta masura prevazuta in programul anticriza a democrat-liberalilor.

O alta masura prevazuta de PD-L este "schimbarea imediata" a prevederilor privind exproprierile de terenuri si imobilelor pentru deblocarea constructiei de autostrazi si alte proiecte de interes public.
PD-L-ul isi mai propune rezolvarea in primii doi ani de guvernare a tuturor dosarelor privind restituirea de proprietati confiscate abuziv, pentru deblocarea si introducerea acestora in circuitul economic.

Un al doilea grup de masuri, continut de acest program, se refera la mentinerea stabilitatii macro-economice, prin finantarea investitilor publice astfel incat datoria neta a sectorului public sa ramana in limite prevazute de programul de convergenta convenit cu UE.

Alte masuri promise de PD-L sunt: stimularea investitiilor autohtone si straine si crearea de noi locuri de munca, scutirea de impozit a profitului reinvestit, relansarea procesului de privatizare, mentinerea cotei unice de impozitare de 16%, sustinerea IMM-urilor si sustinerea financiara a fermierilor in vederea cresterii productiei agricole.

In ceea ce priveste masurile promise la nivelul UE, PD-L mentioneaza in programul sau crearea unei linii de credit de catre Comisia Europeana impreuna cu Banca Europeana Centrala pentru situatii de urgenta, si anume pentru "golurile de lichiditate", la care sa poata avea acces bancile centrale din tarile membre UE, dar care se afla in afara zonei euro.

O alta masura ce se doreste a fi luata de PD-L pe plan extern, este promovarea la nivelul UE a unor masuri restrictive pentru institutiile financiare europene, care "au fost aclamate cu fonduri publice si care intre timp au facut atacuri speculative asupra monedelor nationale ale tarilor membre UE". "Vom sustine extinderea reglementarii si a supraveghierii la institutiile financiare care emit si fac tranzactii cu aceste instrumente financiare complexe", a mai adaugat Theodor Stolojan.

Tot pentru contracarea crizei mondiale, PD-L va sustine cu "toata forta" initiativa presedintelui Frantei vis-a-vis de lupta impotriva evaziunii fiscale care se efectueaza prin intermediul paradisurilor fiscale, pentru ca, in opinia lui Stolojan, Romania pierde foarte mult prin desfasurarea unor tranzactii ce nu sunt inregistrate in Romania ci in "aceste paradisuri fiscale", motiv pentru care nu se pot percepe impozite din urma acestora.

PSD: Garantarea integrala a depozitelor populatiei

Planul anticriza al PSD prezentat public marti este in mare parte o sinteza a programului de guvernare, aflat in dezbatere publica de cateva luni, astfel ca ajustarile sunt minime, cea mai evidenta fiind stabilirea a doua variante de crestere economica, una optimista-6% (prezenta si in Programul Politic de Guvernare al Aliantei PSD+PC lansat in vara) - si una pesimista-de 4,5%.

Ca masura de capatai, PSD anunta ca doreste sa protejeze cetatenii. In acest sens, PSD vrea sa reduca rata impozitului pe venit de la 16 la 10% pentru cei care nu reusesc sa castige salariul mediu pe economie, in rest intentionand sa pastreze cota de impozitare de 16%. De asemenea, PSD vrea introducerea un tarif social la consumul de energie electrica de 60Kwh, modificarea cosului de energie electrica astfel incat, sustine PSD, populatia sa beneficieze de productia de energie ieftina a Romaniei in procent de 100% si nu doar de 16% cat beneficiaza in prezent, TVA redus la alimente de 5% - erau promisiuni continute si in oferta de guvernare a social-democratilor prezentata in vara, pe care pesedistii le reiau si in planul anticriza.

Doar garantarea integrala a depozitelor populatiei pare o masura care sa indice existenta unui plan de masuri particulare pentru a preintampina efectele crizei.

La capitolul infiintarea de noi locuri de munca, PSD propune lansarea, de catre stat, a unor proiecte de investitii strategice in infrastructura si dezvoltare rurala, dar nu mentioneaza nimic de ajutoare de la stat pentru investitii, deduceri fiscale sau alte beneficii pentru investitorii care folosesc forta de munca ce va fi disponibilizata in perioada urmatoare. Totusi, Geoana a vorbit luni, la finalul BPN de "un program extrem de activ pentru protejarea locurilor de munca in Romania" si de stimulente fiscale pentru intreprinderi, dar nu a detaliat.

"Pentru persoanele cu varsta mai mica de 25 de ani si mai mare de 45 de ani, propunem taxe 0 pentru fiecare angajat; angajatorii sa fie scutiti de plata impozitului pentru salariatii studenti angajati part-time pe durata facultatii, prima de primul job pentru tinerii care provin din mediul rural sau din familii cu venituri modeste", se arata in planul de masuri anticriza al PSD.

Programele de reconversie profesionala lasa loc celor de formare si perfectionare. Masura efectuarii unui an de stagiu in intreprindere inainte de master, sau 6 luni inainte de licenta aminteste mai degraba de epoca de dinainte de 1989. Pesedistii au pregatit si un program national de formare permanenta. "Programul va oferi 5 milioane de ore de educatie cetatenilor de varsta postscolara care doresc sa-si sporeasca nivelul de cunostinte generale si profesionale", se mai arata in documentul citat.

Planificarea bugetara multianuala, reducerea numarul agentiilor de supraveghere ale mai multor industrii, reducerea cheltuielilor bugetare, stimularea investitiilor publice, dezvoltarea infrastructurii, un mediu de afaceri prietenos, stimularea IMM-urilor sunt incluse si ele ca masuri anticriza, desi figureaza si in programul de guvernare.

Social-democratii vin insa si cu o serie de noutati: instituirea unui fond de ajutorare a firmelor exportatoare, acordarea de ajutoare de stat pentru subventionarea de dobanda la creditele IMM. Mircea Geoana declara intr-o conferinta de presa de luni ca in programul de guvernare al partidului ar urma sa fie inclusa o suma intre 3-4 miliarde de euro ca fond-tampon pentru sprijinirea si garantarea creditelor preferentiale pentru IMM-uri, a fondului de garantare si a fondului de risc.

De asemenea, un rol important este acordat intensificarii dialogului social, la acest capitol figurand masuri precum incheierea unui moratoriu cu sindicatele referitor la conflictele de munca deschise, consolidarea rolului si actiunii Consiliului Economic si Social, puteri speciale de interventie pentru Avocatul Poporului (fara a detalia insa, n.r.), sau o Comisie Nationala pentru Echilibrul Salarial, ale carei atributii nu sunt nici ele detaliate.

Stoparea privatizarilor strategice si a achizitiilor publice neesentiale, inclusiv amanarea achizitionarii avioanelor de lupta pana dupa criza sunt si ele prioritati ale PSD.

Ca masuri pe plan extern, PSD vrea ca Romania sa sustina ideea unei guvernari economice europene si crearea unui post de Comisar european pentru economie si fiscalitate.

In viziunea PSD, resursele financiare pentru implementarea Planului Anticriza sunt de patru tipuri: resurse din bugetul statului, din imprumuturi atrase (de la BERD, BEI, BM etc), din parteneriate public privat si din fonduri europene.