Reprezentantul APD, Cristian Parvulescu, a apreciat ca influenta partidelor este mult prea mare in Biroul Electoral Central si de aceea se impune desfiintarea acestuia. "In BEC sunt cinci judecatori, reprezentantii partidelor parlamentare si inca trei de la partidele neparlamentare. De asemenea, cei trei reprezentanti ai Autoritatii Electorale Permanente au fost activi in PNL, PSD, respectiv PD-L. Stim cum functioneaza lucrurile acolo-partidele fac presiuni asupra judecatorilor. Exista o adevarata coalitie intre partidele politice impotriva ONG-urilor si jurnalistilor, considerati inamici", a afirmat Parvulescu, joi, intr-o conferinta de presa organizata de APD si Agentia de Monitorizare a Presei.

"In Romania este evident ca trebuie sa renuntam la serviciile BEC si sa apelam la o Curte de contencios electoral, cum e in orice tara civilizata. Din aceasta ar trebui sa faca parte judecatori cu expertiza electorala. In actualul BEC nici un judecator nu a mai facut pate dintr-o astfel de institutie. Birourile eletorale nu-si mai au rostul. Partea de organizare a alegerilor poate sa revina foarte bine Autoritatii Electorale Permanente, iar partea juridica sa revina curtilor de contencios electoral. S-ar respecta si principiul separarii puterilor in stat", a explicat Parvulescu.

El a explicat ca aceasta solicitare survine dupa ce BEC a decis ca jurnalistii si observatorii acreditati la scrutinul din 30 noiembrie sa poata sta, in sectiile de votare, doar intr-un spatiu special amenajat. In urma apelului APD, BEC a decis ca presedintii sectiilor de votare sa fie instruiti astfel incat spatiul rezervat sa asigure o cat mai mare vizibilitate procesului electoral. Nici aceasta decizie nu a multumit organizatiile neguvernamentale."Este un atentat grav la transparenta procesului electoral. Ce s-a intamplat la Stefanesti nu va mai putea fi relatat de la fata locului cu lux de amanunte", a spus Cristian Parvulescu, care a anuntat ca Pro Democratia va ataca decizia BEC la Curtea de Apel. De asemenea, Mircea Toma (AMP), a apreciat decizia BEC drept "o agresiune impotriva liberului acces la informatiile de interes public".

In cazul in care nici acest demers nu va fi incununat de succes, APD va lua in calcul posibilitatea de a renunta la observarea scrutinului. "Vom lasa BEC si opinia publica sa stabileasca daca alegerile au fost corecte sau nu. Dar noi nu vom legitima niste alegeri asupra carora nu avem nici un control", a declarat liderul APD adaugand ca o asemenea prevedere a mai fost adoptata doar la un scrutin in Republica Moldova, unde observatorii nationali au fost tinuti in tarcuri in timp ce doar cei internationali aveau o libertate mai mare de miscare. O transparenta mai redusa a procesului electoral convine tuturor partidelor care se folosesc de reprezentantii lor in BEC pentru a tine la distanta observatorii alegerilor, sustine APD.