CGC (Academia de Advocacy, Alianta Civica, Cartel Alfa, Societatea Academica din Romania, Societatea Timisoara, Grupul pentru Dialog Social, Freedom House Romania, Centrul pentru Jurnalism Independent) a publicat pe site-ul www.romaniacurata.ro o lista care cuprinde 263 de nume ale candidatilor la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Deocamdata, lista este provizorie, in dreptul numelor multor candidati nefiind trecut nici un motiv pentru care electoratul ar trebui sa evite sa-i voteze. De altfel, pe site exista o invitatie formala ca toti cei care stiu ceva despre un candidat sa se adreseze Coalitiei.

Studiul Coalitiei pentru un Parlament Curat este simultan prezentata cu o alta, a Asociatiei Pro Democratia si a Agentiei de Monitorizare a Presei, care au dat publicitatii, tot marti, o ancheta similara, cu 130 de nume de parlamentari, care candideaza in vestul tarii.

CGC a folosit patru criterii dupa care un candidat este recomandat sau nerecomandat electoratului. Cel mai uzitat este cel existentei unor "actiuni contra statului de drept". Rubrica ii vizeaza in exclusivitate pe actualii parlamentari care au votat, de-a lungul acestei legislaturi, legi considerate de reprezentantii CGC drept contrare statului de drept. Al doilea criteriu este existenta unor probleme cu justitia legate de acte de coruptie. Exista si o rubrica speciala rezervata celor care s-au mai aflat pe listele negre ale Coalitiei pentru un Parlament Curat sau Coalitiei pentru o Guvernare Curata. De asemenea, este luat in calcul si faptul daca un candidat sau altul a semnat Pactul pentru Statul de Drept 2008, initiat de Coalitie.

Votul favorabil dat anumitor legi a facut ca multi parlamentari sa fie acuzati de actiuni contra statului de drept. Este vorba de eliminarea din randul faptelor penale a acordarii de credite fara respectarea normelor de creditare si folosirea acestora in alt scop decat cel declarat, de proiectul de lege prin care sefii parchetelor sunt numiti de CSM, nu de ministrul de Justitie, de limitarea atributiilor acordate initial Agentiei Nationale de Integritate, de reducerea numarului categoriilor de persoane care pot fi verificate de catre Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, de amendarea Codului de Procedura Penala care a cauzat nemultumirea Comisiei Europene si semnarea motiunii simple impotriva fostului ministru de Justitie, Monica Macovei.

Cele mai consistente acuze, din acest punct de vedere, sunt aduse unor membri ai celor doua comisii juridice ale Parlamentului, unii bifand aproape toate "capetele de acuzare", fie in calitate de initiatori ai amendamentelor incriminate, fie in calitate de simpli votanti ale acestora: Danut Ungureanu (PSD), Ioan Ghise (PNL), Doru Ioan Taracila (PSD), Norica Nicolai (PNL), Marton Arpad (UDMR), Eugen Nicolicea (PSD), Ioan Chelaru (PSD), Florin Iordache (PSD), George Baesu (PSD), Sergiu Andon (PC), Nicolae Serban (PSD), s.a.

La sectiunea celor cu probleme cu justitia sunt mentionati toti cei pentru care procurorii au cerut Parlamentului avizarea inceperii urmaririi penale: Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru, Codrut Seres, Serban Mihailescu. Lor li se adauga deputatul Emilian Cutean (PSD), judecat pentru abuz in serviciu si evaziune fiscala; Cristian Boureanu (PD-L), cecetat pentru abuz in serviciu contra intereselor statului; Gheorghe Funar (PRM), cercetat pentru dizolvarea abuziva a Consiliului Local Cluj-Napoca, in 2002; Ion Stan (PSD), acuzat in dosarul ofiterilor SRI implicati in traficul de produse petroliere; Ion Dumitru (PSD), trimis in judecata pentru abuz contra intereselor statului; Petre Daea (PSD), trimis in judecata pentru concesionarea Insulei Mari a Brailei catre colegul sau de partid Culita Tarata;

Desi nu sunt parlamentari, dar candideaza la alegeri, sunt mentionati pesedistul Constantin Contac, trimis in judecata pentru spalare de bani si obtinerea de foloase necuvenite; pedelistul Eugen Badalan, implicat in dosarul Tofan; liberalul Dan Ilie Morega, cercetat pentru ca ar fi folosit institutiile statului pentru colectarea de fonduri destinate partidului; pesedistul Gavril Marza, trimis in judecata pentru finantarea ilegala a partidului; penegistul Gigi Becali, cercetat in dosarul "Valiza"; Dan Voiculescu (PC), urmarit penal in dosarelele privatizarii ICA Bucuresti si Loteria II pentru mita, spalare de bani si fals.