• Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 26 octombrie, sa trimita la Curtea Constitutionala contestatia privind candidatura lui Dan Voiculescu pentru Senat, dupa ce judecatorii au admis o exceptia de neconstitutionalitate privind un articol din ordonanta de modificare a legii pentru alegerile parlamentare.
  • In cadrul sedintei de judecata de pe 26 octombrie, avocatul Asociatiei Adevar si Dreptate a ridicat exceptia de neconstitutionalitate cu privire la articolul din Ordonanta de Urgenta nr. 97/2008 referitor la termenul in care poate fi contestata o candidatura. Avocatul a aratat ca termenul pentru a contesta o decizie a Biroului Electoral Municipal era, initial, de 72 de ore, iar prin ordonanta contestata s-a redus la 48 de ore. El a mai spus ca aceasta ordonanta incalca articolul din legea fundamentala care spune ca o ordonanta de urgenta nu poate afecta drepturile electorale.
Avocatul lui Dan Voiculescu, Sergiu Andon, a declarat la iesirea din sala de judecata ca Dan Voiculescu isi va continua campania electorala. "Voiculescu are o decizie a Biroului Electoral Municipal prin care i s-a acceptat candidatura si o hotarare a tribunalului prin care s-a respins contestatia formulata de Asociatia Adevar si Dreptate. Curtea de Apel Bucuresti nu s-a pronuntat asupra contestatiei, deci nu exista impedimente ca viitorul senator sa-si continue campania", a declarat Sergiu Andon, duminica, pentru NewsIn.
  • Vicepresedintele Asociatiei Adevar si Dreptate, Viorel Ene, a atacat cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti decizia din 24 octombrie a Tribunalului Bucuresti, care i-a respins cererea de anulare a candidaturii lui Dan Voiculescu la Senat, considerand tardiva contestatia. "Tribunalul constata ca acceptarea de catre biroul electoral de circumscriptie a unei candidaturi se face in 24 de ore de la depunere prin decizie si poate fi contestata de catre cetatenii cu drept de vot, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, in termen de cel mult 48 de ore de la afisarea deciziei de acceptare", se arata in motivarea deciziei din 24 octombrie, prin care a fost respinsa contestatia Asociatiei Adevar si Dreptate.
  • Potrivit magistratilor, decizia de acceptare a candidaturii lui Dan Voiculescu a fost afisata in data de 20 octombrie, la ora 21:30, iar contestatia Asociatiei Adevar si Dreptate a fost depusa in data de 23 octombrie, la ora 12:40, dupa ce expirase termenul de 48 de ore pentru depunerea contestatiilor.
Tribunalul Bucuresti a admis pe 24 octombrie exceptia tardivitatii, invocata de avocatul lui Dan Voiculescu, Sergiu Andon, care a sustinut ca Asociatia Adevar si Dreptate a depus prea tarziu cererea de anulare a candidaturii liderului PC. Drept urmare, instanta a respins cererea Asociatiei Adevar si Dreptate de anulare a candidaturii lui Dan Voiculescu la Senat, in Colegiul 8.
Asociatia Adevar si Dreptate, al carei vicepresedinte este Viorel Ene,a contestat, la Tibunalul Bucuresti decizia Biroului Electoral Municipal de admitere a candidaturii lui Dan Voiculescu, propus pe listele de candidati la Senat ale Aliantei PSD+PC.
  • Asociatia Adevar si Dreptate a depus la Tribunalul Bucuresti contestatia impotriva admiterii candidaturii lui Dan Voiculescu, dupa ce organizatia a sesizat procurorii cu privire la falsul in acte publice de care s-ar face vinovat presedintele fondator al Partidului Conservator, solicitand anchetarea acestuia.
  • "Concret, Colegiul Consiliului National al Studierii Arhivelor Securitatii (CNSAS) a stabilit ca Voiculescu Dan a facut politie politica prin colaborarea sa cu Securitatea. Chiar daca acesta a contestat decizia CNSAS, in cursul audierilor din cadrul Colegiului CNSAS, a caror transcriere a fost depusa la Tribunalul Bucuresti, Voiculescu Dan a recunoscut singur ca a colaborat cu Securitatea: <<Lucrand in comert exterior eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain ce e cu el sa spun ce stiu despre el>>”, se arata intr-un comunicat al asociatiei remis presei.
Ca atare, sustine vicepresedintele Viorel Ene, declaratiile lui Voiculescu de necolaborare cu Securitatea, semnate obligatoriu la inceputul mandatului de parlamentar in cadrul legislativului 2000-2004 si al celui din 2004 pana la data demisiei sale, sunt falsuri in acte publice si atrag consecintele legii.
Acesta este si motivul invocat in contestatia depusa la instanta, arata Ene.
Biroul Electoral de Circumscriptie a Municipiului Bucuresti numarul 42 a acceptat, pe 20 octombrie, candidatura lui Dan Voiculescu, propus de Alianta PSD+PC pentru functia de senator in Circumscriptia electorala nr. 42.