Salariatii vor ajunge la nivelul de trai din UE gratie cresterii economice

Din aceasta crestere economica incerta partidele spera sa-si finanteze masurile populiste care ar avea ca scop cresterea nivelului de trai. Specialistii in politici publice atrag insa atentia ca programele electorale ale partidelor sunt numai insailari de promisiuni, fara sa contina si sursele certe de finantare a acestor promisiuni. "Masurile cuprinse in aceste programe nu au nici termene, nici surse de finantare. Ele nu sunt niste programe coerente. Programele bune de guvernare sunt mai tehniciste, mai concrete, ele contin proiecte clare de reforma pentru anumite domenii. Abia din aceste programe foarte clare ar putea sa fie extrase ulterior niste fragmente mai atractive pentru publicul larg", arata Adrian Moraru, director de programe in cadrul Institutului pentru Politici Publice.

Pe de alta parte, economistii cred ca garantarea cresterii economice este o utopie. "Cresterea economica nu se poate garanta", sustine analistul Ilie serbanescu. Economistul Aurelian Dochia spune, la randul sau, ca nimeni nu cunoaste reteta-miracol a cresterii economice: "N-a gasit nimeni in lume o reteta care sa faca posibila garantarea cresterii economice de catre un partid. Aceasta este un fenomen atat de complex incat factorii ei nu pot fi sub controlul elitei conducatoare a unei tari."

PSD-PC
Combaterea saraciei
Un ritm inalt de crestere economica reprezinta cea mai importanta sursa de combatere a saraciei, care inca afecteaza milioane de romani.

Alianta PSD-PC garanteaza o crestere economica medie de 6%, sustinand ca in ultimii 4 ani cresterea inregistrata nu a fost una sustenabila, deoarece ea s-a bazat pe domenii instabile cum ar fi constructiile, dependente de pietele financiare, sau agricultura, lovita in mod repetat de seceta si de inundatii.

PD-L
Standard UE de viata
PD-L nu avanseaza o cifra pentru cresterea economica promisa, sustinand doar ca aceasta va fi una "accelerata, calitativa si de durata, in vederea atingerii standardului de viata european".

Pe fond, calitatea cresterii economice este cea care da forta competitiva necesara mentinerii pe termen lung a unui ritm ridicat de dezvoltare, sustin strategii partidului. Pentru a ajunge din urma tarile europene, democrat-liberalii propun imbunatatirea performantelor guvernarii, a transparentei in cheltuirea banului public.

PNL
A saptea putere a Europei
Liberalii promit o crestere economica de 6-7% pe an, fara a fi sporite deficitele interne si externe, astfel incat Romania sa devina cea de-a saptea putere economica a Europei.

PNL sustine ca masurile liberale pe care le-a adoptat in ultimii patru ani au condus la cea mai mare crestere economica din istoria Romaniei moderne. Ei arata ca aplicarea cotei unice a dus la scaderea impozitelor platite de catre agentii economici si de catre populatie, a atras pe piata muncii angajatii fara forme legale si a contribuit la sporirea veniturilor romanilor.