Orice cetatean roman indiferent de rasa, sex, nationalitate, origine etnica, limba vorbita, religie, opinie politica, avere sau de origine sociala, care a implinit varsta de 18 ani ( au drept de vot si cei care inplinesc 18 ani in ziua de 30 noiembrie)
Orice cetatean roman cu drept de vot poate participa la alegeri in baza liberului consimtamant al acestuia; nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegator pentru a-l determina pe acesta sa participe sau sa nu participe la alegeri.

Cine nu are dreptul sa voteze
Nu au dreptul de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate la inchisoare prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Cum se voteaza
Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru candidatul preferat de la Camera Deputatilor si la un singur vot pentru candidatul preferat de la Senat (fiecare alegator va primi cate doua buletine de vot: unul cu candidatii pentru Camera Deputatilor si unul cu candidatii pentru Senat; buletinele de vot contin numele candidatilor si sigla partidului politic din care fac parte. Numele fiecarui candidat este incadrat intr-un patratel pe buletinul de vot. In general la alegerile din 30 noiembrie, pe buletinele de vot nu vor fi mai multi de 8 sau 9 candidati. Pentru ca votul sa fie corect, stampila se va pune pe mijlocul patratelului care contine numele candidatului preferat. Orice stampilare dubla, sau care acopera parti din patratelele a doi candidati conduce la anularea votului)
Fiecare alegator isi exprima votul personal. Exercitarea votului in numele altui alegator este interzisa. Votul exercitat in cadrul alegerilor este secret. Orice control asupra modului in care voteaza un alegator este interzis.