In aceasta toamna romanii trebuie sa fie foarte atenti la mesajele electorale ale politicienilor. Acestia au descoperit o gramada de strategii pentru a atrage simpatia alegatorilor, cele mai multe cu menirea de a arata latura lor de “roman obisnuit”. Insa alegatorii nu trebuie sa se lase inselati de aceste imagini ci trebuie sa tina cont de activitatea politica a acestora si de competenta lor in postul de deputat sau senator pentru care candideaza.

Astfel, printre “dependentii” de internet ii regasim pe...

Social democratul Mircea Geoana, candidat pentru un post de Senator, intr-un colegiu din judetul Dolj, nu are cont pe Hi5 sau Facebook, insa are blog. Pe adresa blogului sau se pot vedea poze absolut induiosatoare cu acesta strangand in brate cativa batranei sub titlul “Daca nu ai batrani, trebui sa ii cumperi…” – mesaj care poate fi interpretat si altfel. Adica sa ii cumperi in ce fel?...cu promisiuni electorale?

Tot din ograda PSD-ului, candidata pentru un fotoliu de deputat in colegiul 11, Ecaterina Andronescu nu se multumeste cu un blog, in care isi manifesta ingrijorarea pentru profesori. Aceasta si-a facut cont si pe Hi5, unde sta destul de slabut la categoria “Prieteni”, avand doar 630, dar campania abia acum incepe.

Elena Udrea, candidata pentru un mandat de parlamentar din partea PD-L pentru colegiul 25 din Bucuresti isi prezinta pe blogul personal o multime de poze in care ba tine copii in brate, ba est inconjurata de copii. Elena Udrea, o femeie foarte iubitoare, tot in spirit de campanie electorala, a fost joi prezenta la Scoala Speciala Nr. 11 din Capitala pentru a da si ea o mana de ajutor copiilor de acolo. Bineinteles ca aceasta Scoala se afla doar din coincidenta in zona Colegiului pentru care candideaza Udrea. Dar Elena are cont si pe Hi5, care insa nu poate fi accesat decat daca esti in categoria ei de “Prieteni” – destul de “neprietenos” din partea doamnei Udrea.

Daca tot am ajuns la categoria PD-L, trebuie sa amintim si de Silviu Prigoana, care candideaza pentru colegiul 15. Acesta, pe langa blog, are chiar si un site personal cu titlul “Silviu Prigoana – candidat al PD-L la colegiul 15”. Familist convins, Prigoana are la categoria Realizari de pe site-ul personal, numele celor trei copii ai sai. Pe langa site si blog, Prigoana are si cont pe facebook.

PNL-ul este reprezentat pe internet de catre Calin Popescu Tariceanu, candidat pentru un colegiu din Judetul Ilfov, care, pe langa un cont pe facebook are si un site personal. In site, la catedoria “Despre mine” acesta isi prezinta idealurile de prosperitate pentru tara si o multime de poze in care apare in ipostaze relaxate alaturi de familia sa, ca sa arate alegatorului ca si el e un om normal.

Tot in domeniul liberal, nu putem sa nu amintim si de Crin Antonescu, care isi face campanie electorala de vreo trei saptamani, organizand “iesiri la cafea” alaturi de ziaristi, intr-o cafenea din Piata Drobantilor, care se afla in zona colegiului 2 pentru care candideaza acesta. Bine inteles, ca pe langa ziaristii prezenti, se afla mai mereu si alte persoane care vin la cafea in localul respectiv, care, ca vor sau nu, asculta “prelegerile” acestuia, mai mult sau mai putin electorale.

Nici Vadim Tudor, presedintele PRM, nu se lasa mai prejos, acesta posteaza in ultimul timp pe blogul sau mesaje de atac la adresa liderului UDMR, Marko Bela. Ei bine, aceste mesaje “ultranationaliste” au si ele, intr-o anumita masura, o natura electorala, atragand de partea PRM-ului acea categorie a electoratului care se simte amenintata din punct de vedere al identitatii nationale.

In schimb, liderul UDMR, Marko Bela, nu se regaseste nici pe Hi5, nici pe Facebook, nu are nici site personal si nici blog. Dar Marko compenseaza lipsa din mediul online prin alte mijloace. Acesta a tinut sa faca exact inainte de startul campaniei electorale declaratii mai mult decat controversate, sustinand autonomia Tinutului Secuiesc si declarand ca ar dori ca in scolile din Transilvania, limba maghiara sa fie obligatorie. Aceste declaratii au menirea de a “amagi” comunitatea maghiara cu permanentele promisiuni de lupta pentru pastrarea identitatii nationale.

Gigi Becali, liderul PNG, si-a facut si el blog…adica i-au facut altii, ca dansul a recunoscut ca nu prea are treaba cu ce se scrie pe acolo, desi ii poarta numele. Liderul PNG nu are mare lucru de castigat din aceasta deschidere de blog acompaniata de declaratiile lui, are poate doar de pierdut. Adica, credibilitatea sa este inca o data contestata prin afirmatia lui ca ceea ce se scrie pe blog sub numele lui, preocuparile pentru cetateni, nu sunt de fapt ideile sale.

Tragand linie, putem spune ca mediul virtual este din ce in ce mai vanat de politicienii locali, care au inteles ca acum mai mult ca niciodata au nevoie de internet pentru a arata alegatorilor si “fata lor umana” si pentru ai induiosa pe acestia cu poze de familie, zambete si mesaje de intelegere fata de problemele cetateanului de rand, dar oare chiar asa o fi?