Institutul European pentru Democratie Participativa – QVORUM a efectuat o analiza in primele doua saptamani de la lansarea Busolei Politice, testul de personalitate politica a preferintelor si intereselor alegatorilor.

Concluziile acestuia denota slaba comunicare din partea partidelor, inconstanta actiunilor acestora si incalceala din viata politica autohtona, elemente care propaga, uneori intentionat, confuzia chiar si in randul oamenilor care doresc sa se implice in viata civica, se arata in comunicat.

Cum era de asteptat, mare parte dintre alegatori tind sa voteze mai mult pe criterii emotionale, legate de simpatii sau antipatii fata de liderii partidelor, decat pe baza afinitatilor ideologice sau intereselor impartasite.

In ceea ce priveste simpatiile pentru partidele politice, mediul virtual este dominat de oameni de dreapta, simpatizanti ai PNL si PD-L, in proportie de 2/3, iar cel mai bine informati simpatizanti sunt cei care prefera PNL (in proportie de 40%), urmati de cei care prefera PSD (in proportie de 38%). 30% dintre simpatizantii PD-L impartasesc mai degraba punctele de vedere ale PNL, iar 14% dintre simpatizantii PNL pe cele ale PD-L.

Referitor la domeniile de interes, cele mai importante chestiuni de pe agenda publica au fost considerate de respondenti ca fiind regimul fiscal (68%), situatia sistemului sanitar (62%) si sistemul de vot (54%). Astfel, prioritatile de pe agendele publice ale cetatenilor coincid, indiferent de simpatiile lor politice.

Simpatizantii PNL si PD-L se pronunta in favoarea mentinerii cotei unice de impozitare in proportie de 63% si respectiv 54%, in timp ce 65% dintre simpatizantii PSD se pronunta pentru introducerea sistemului de taxare in trepte.

In functie de categoriile profesionale, cel mai bine informati cu privire la programele si actiunile partidelor sunt respondentii care activeaza in consultanta politica, institutii publice, mass media, organizatii non-guvernamentale, domeniul medical si arhitectura. Cel mai putin informati in domeniul politic sunt respondentii care activeaza in sport, secretariat, contabilitate si telecomunicatii.

Busola politica este o aplicatie electronica, ce permite cetatenilor sa isi alcatuiasca propriul program politic raspunzand la 20 de intrebari cu variante de raspuns, la final cetateanul avand posibilitatea sa constate care partide se apropie cel mai mult de propriile puncte de vedere. Pana acum, peste 6.000 de utilizatori de internet din Romania au folosit Busola Politica.