In cadrul sedintei de judecata de duminica, avocatul Asociatiei Adevar si Dreptate a ridicat exceptia de neconstitutionalitate cu privire la articolul din Ordonanta de Urgenta nr. 97/2008 referitor la termenul in care poate fi contestata o candidatura. Avocatul a aratat ca termenul pentru a contesta o decizie a Biroului Electoral Municipal era, initial, de 72 de ore, iar prin ordonanta contestata s-a redus la 48 de ore. El a mai spus ca aceasta ordonanta incalca articolul din legea fundamentala care spune ca o ordonanta de urgenta nu poate afecta drepturile electorale.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Sergiu Andon, a declarat la iesirea din sala de judecata ca Dan Voiculescu isi va continua campania electorala. "Voiculescu are o decizie a Biroului Electoral Municipal prin care i s-a acceptat candidatura si o hotarare a tribunalului prin care s-a respins contestatia formulata de Asociatia Adevar si Dreptate. Curtea de Apel Bucuresti nu s-a pronuntat asupra contestatiei, deci nu exista impedimente ca viitorul senator sa-si continue campania", a declarat Sergiu Andon, duminica, pentru NewsIn.

In opinia lui Andon, hotararea de duminica a Curtii de Apel Bucuresti este una "aberanta, cu consecinte grave", care ar putea perturba campania electorala. "Ridicarea exceptiei priveste nu numai candidatura lui Voiculescu, ci practic intreaga campanie electorala. Daca ordonanta de urgenta este gasita neconstitutionala, toate reglementarile se prabusec", a mai declarat avocatul Sergiu Andon, care a adaugat ca spera ca magistratii Curtii Constitutionale sa judece cu operativitate exceptia invocata.

Vicepresedintele Asociatiei Adevar si Dreptate, Viorel Ene, a atacat cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti decizia de vineri, 24 octombrie, a Tribunalului Bucuresti, care i-a respins cererea de anulare a candidaturii lui Dan Voiculescu la Senat, considerand tardiva contestatia.

"Tribunalul constata ca acceptarea de catre biroul electoral de circumscriptie a unei candidaturi se face in 24 de ore de la depunere prin decizie si poate fi contestata de catre cetatenii cu drept de vot, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, in termen de cel mult 48 de ore de la afisarea deciziei de acceptare", se arata in motivarea deciziei din 24 octombrie, prin care a fost respinsa contestatia Asociatiei Adevar si Dreptate.

Potrivi magistratilor, decizia de acceptare a candidaturii lui Dan Voiculescu a fost afisata in data de 20 octombrie, la ora 21:30, iar contestatia Asociatiei Adevar si Dreptate a fost depusa in data de 23 octombrie, la ora 12:40, dupa ce expirase termenul de 48 de ore pentru depunerea contestatiilor.

Tribunalul Bucuresti a admis vineri exceptia tardivitatii, invocata de avocatul lui Dan Voiculescu, Sergiu Andon, care a sustinut ca Asociatia Adevar si Dreptate a depus prea tarziu cererea de anulare a candidaturii liderului PC. Drept urmare, instanta a respins cererea Asociatiei Adevar si Dreptate de anulare a candidaturii lui Dan Voiculescu la Senat, in Colegiul 8.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata cu recurs de asociatia "Adevar si Dreptate", care se va judeca duminica, la Curtea de Apel Bucuresti, potrivit lui Viorel Ene, vicepresedintele asociatiei.

Asociatia Adevar si Dreptate, al carei vicepresedinte este Viorel Ene,a contestat, la Tibunalul Bucuresti decizia Biroului Electoral Municipal de admitere a candidaturii lui Dan Voiculescu, propus pe listele de candidati la Senat ale Aliantei PSD+PC.

Asociatia Adevar si Dreptate a depus la Tribunalul Bucuresti contestatia impotriva admiterii candidaturii lui Dan Voiculescu, dupa ce organizatia a sesizat procurorii cu privire la falsul in acte publice de care s-ar face vinovat presedintele fondator al Partidului Conservator, solicitand anchetarea acestuia.

"Concret, Colegiul Consiliului National al Studierii Arhivelor Securitatii (CNSAS) a stabilit ca Voiculescu Dan a facut politie politica prin colaborarea sa cu Securitatea. Chiar daca acesta a contestat decizia CNSAS, in cursul audierilor din cadrul Colegiului CNSAS, a caror transcriere a fost depusa la Tribunalul Bucuresti, Voiculescu Dan a recunoscut singur ca a colaborat cu Securitatea: <<Lucrand in comert exterior eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain ce e cu el sa spun ce stiu despre el>>", se arata intr-un comunicat al asociatiei remis presei.

Ca atare, sustine vicepresedintele Viorel Ene, declaratiile lui Voiculescu de necolaborare cu Securitatea, semnate obligatoriu la inceputul mandatului de parlamentar in cadrul legislativului 2000-2004 si al celui din 2004 paa la data demisiei sale, sunt falsuri in acte publice si atrag consecintele legii. Acesta este si motivul invocat in contestatia depusa la instanta, arata Ene.

Biroul Electoral de Circumscriptie a Municipiului Bucuresti numarul 42 a acceptat, pe 20 octombrie, candidatura lui Dan Voiculescu, propus de Alianta PSD+PC pentru functia de senator in Circumscriptia electorala nr. 42.

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 18 august, trimiterea la Curtea Constitutionala a dosarului lui Dan Voiculescu impotriva deciziei de colaborator primita de la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, dupa ce avocatii liderului PC au contestat si noua Ordonanta CNSAS.

Avocatii contesta faptul ca noul proces cu CNSAS are la baza vechile probe din dosar si cer ca tot cazul sa fie reanalizat din perspectiva noii legi. Cu alte cuvinte, toate actele din dosarul CNSAS, inclusiv audierile, ar trebui reluate."CNSAS ar fi trebuit sa faca o reexaminare si sa reia procedurile, dar procedurile stabilite de noua lege. Legiuitorul trebuia sa ia niste masuri clare, de buna-credinta, ori ce a facut a fost sa ia niste masuri subiective", a declarat avocatul lui Voiculescu, Sergiu Andon, pentru NewsIn.

La Tribunalul Bucuresti a inceput pe 2 august procesul in care liderul PC contesta verdictul primit de la CNSAS, potrivit caruia el fi fost colaborator al Securitatii, dosarul ajungand la aceasta instanta dupa ce tot avocatii lui Voiculescu au contestat prima data legislatia CNSAS la CCR.

Exceptiile invocate la Curtea de Apel in procesul Voiculescu de catre avocatul sau, deputatul Sergiu Andon, au dus, in cele din urma, la schimbarea legii CNSAS. Astfel, dosarul lui Dan Voiculescu a ajuns la Tribunal, dupa ce legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala. In prezent, Tribunalul Bucuresti a devenit prima instanta de judecata care se poate pronunta asupra unei eventuale colaborari cu politia politica, pana acum deciziile fiind luate de CNSAS.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a decis, prima data in iunie 2006 si apoi definitiv in august acelasi an, ca Dan Voiculescu a fost colaborator al Securitatii ca politie politica. Este vorba despre note informative in care acesta si-ar fi turnat rude care voiau sa fuga din tara, colegi de studentie si, mai apoi, colegi de serviciu.

Cand dosarul a ajuns, in 2008, la Tribunal, s-a aflat, insa, ca omul de afaceri a recunoscut, in vara lui 2006, la audierile CNSAS, ca dadea informatii despre cetateni straini, fiind “obligat” sa-si castige astfel painea. Chiar si pseudonimul Felix a fost recunoscut de Voiculescu la audierile de la CNSAS, potrivit documentelor depuse la Tribunalul Bucuresti. “Lucrand in comert exterior eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain ce e cu el sa spun ce stiu despre el. Dar nici pe acela nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau. Despre romani, dupa cum rezulta din toate dosarele si din toate hartiile acestea, nu am vorbit in viata mea. Nu era preocuparea mea. Preocuparea mea era comertul exterior”, se arata in documentul ce contine redactarea audierii lui Dan Voiculescu la CNSAS.