Kincses Elod, exclus din UDMR din cauza radicalismului sau, a fost reprezentat in instanta de avocatul Ioan Sabau, unul dintre fondaturii Uniunii Vatra Romaneasca, care candideaza si el din partea PSD pentru Camera Deputatilor, transmite corespondentul NewsIn. Parchetul poate ataca cu recurs decizia instantei.

Kincses Elod, care este si el avocat, a spus ca a decis sa il ia pe Sabau drept aparator, deoarece este un bun avocat si „a avut o pledoarie magistrala”. Cei doi au iesit brat la brat din sala de sedinte a Tribunalului si s-au declarat extrem de incantati de succes.

„In sfarsit dupa 18 ani pot sa candidez si eu. Acum 18 ani printr-o decizie nelegala am fost radiat din fruntea listei udemeriste. Eu eram candidatul nr. 1 pentru Senat, dar pe mine m-au radiat si a intrat Bela Marko in Senatul Romaniei. Acum, impreuna, vom lupta pentru un loc sub soare in Senatul Romaniei. Sper ca electoratul maghiar nu va uita ce am facut in 1990 in Tg Mures (martie 1990, n.r.). Si nici electoratul romanesc, pentru ca, daca eu, atunci, nu eram lucid, se ajungea la o situatie de criza deosebita. Dar pentru ca am impiedicat venirea secuilor la Tg. Mures nu a avut loc o incaierare de proportii intre romani si maghiari, mai mare decat a fost”, a declarat Kincses.

Avocatul Ioan Sabau, care in martie 1990 a fost de cealalta parte a baricadei din centrul orasului, a declarat ca acest proces a pus in discutie dreptul unui cetatean de a fi ales si dreptul comunitatii respective a a-l alege, de aceea a decis sa-l reprezinte. Candidatura lui Kincses nu a fost admisa de BEJ deoarece acesta nu a depus listele de semnaturi in 4 exemplare orginale. „Un act legalizat de notar este considerat valabil in toata lumea. Deoarece in lege scrie ca toate actele trebuiau depuse in orginal atunci toate dosarele din tara trebuiau respinse deoarece de la banca se elibereaza un singur extras original care confirma depunerea sumei prevazuta in lege, restul fiind copii”, a spus Kincses.

Kincses Elod candideaza in Colegiul 2 Senat (zona Sovata), fiind principalul contracandidat al presedintelui UDMR, Marko Bela.