Presedintele UDMR Marko Bela a anuntat miercuri ca lansarea oficiala a candidatilor UDMR la alegerile parlamentare va avea loc lunea viitoare la Cluj, dupa ce formatiunea pe care o conduce a depus la Birourile Electorale toate candidaturile pentru cele 452 de colegii de senatori si deputati din tara si diaspora.

Marko a precizat ca din echipa UDMR fac parte si 110 candidati propusi direct de organizatia de tineret, precum si nume cunoscute dinafara lumii politice, ca de exemplu fostul antrenor de gimnastica Bela Karoly, care va candida pentru un colegiu senatorial in diaspora.

Presedintele UDMR a precizat ca mesajele electorale vor viza probleme de interes general. "Intr-o serie de judete, un mesaj privind in exclusivitate problema minoritatilor nu ar avea niciun efect si nici nu ar fi real, fiindca UDMR a avut o contributie la rezolvarea unor probleme de interes general. Deci, vom avea o serie de deziderate privind starea sociala, protectia sociala, invatamantul, dezvoltarea infrastructurii ca o prioritate absoluta. Aici, intr-adevar, mesajul nostru va avea o latura speciala privind dezvoltarea Ardealului pentru ca, dupa parerea noastra, Ardealul este ramas in urma din punct de vedere al infrastructurii. Si, bineinteles, probleme legate de identitatea nationala, dar nu numai", a adaugat Marko Bela.

Liderul UDMR a spus ca formatiunea pe care o reprezinta nu va face o campanie negativa, mesajele electorale urmand sa se bazeze "pe fapte si angajamente privind viitorul".

Marko regreta

Referindu-se la declaratia pe care a facut-o sambata privind invatarea limbii maghiare ca disciplina obligatorie pentru copiii romani din regiunile cu populatie majoritar maghiara, Marko Bela a precizat ca regreta ca astfel a dat o tema de campanie "ultranationalistilor de la PRM".